Erg compacte en lichte spiegelreflexcamera

0
82

Een veel voorkomend probleem bij digitale spiegelreflexcamera’s is stof dat zich na enige tijd vastzet op de sensor. Bij het fotograferen van egale kleurvlakken, de blauwe lucht bijvoorbeeld, zie je dan een heleboel donkere vlekjes. Het zelf reinigen van de CCD is vaak een hachelijke onderneming. De meeste camerafabrikanten bouwen dus steeds vaker een systeem in om dit fenomeen te voorkomen en op te lossen. De Olympus E-400 is uitgerust met Super Sonic Wave Filter. Deze wordt telkens je het toestel aanzet geactiveerd. Ultrasone trillingen behoren vervolgens het stof los te schudden van de sensor. De partikeltjes worden daarna door een zelfklevend strookje vastgehouden. Wanneer de SSWF werkt zie je een blauw knipperende led bij de ontspanknop.
Het menusysteem van Olympus is niet het meest verfijnde of aantrekkelijke maar het wordt bij elke nieuwe generatie camera’s wel wat overzichtelijker. Je kan zelfs kiezen tussen een eenvoudig en wat geavanceerder "instelplan".

Eenvoudig en geavanceerd instelmenu van de Olympus E400
Eenvoudig en geavanceerd instelmenu van de Olympus E400

Lens
Deze spiegelreflexcamera laat je toe met veel verschillende objectieven te werken. Het heeft dus weinig zin een specifieke lenstest uit te voeren. In de door Olympus aan Diskidee uitgeleende E-400 Double Zoom Kit zit buiten het toestel nog een ED 14-42mm 1:3.5-5.6 en een ED 40-150mm 1:4.0-5.6 objectief. De lenzen behoren tot het zogenaamde “Four-Thirds System”. Bij de test van de Olympus E-300 kon je reeds het volgende lezen: "het Four-Thirds System is een initiatief van enkele fabrikanten(Kodak, Olympus, Panasonic, Sigma, Fujifilm) en heeft als doel om een universele standaard te lanceren voor digitale camera’s, vergelijkbaar met wat 35 mm of kleinbeeld betekent voor de klassieke fotografie". De lengte/breedte verhouding van de CCD is 4/3: 13.5 mm x 18 mm (13.5 mm maal 4/3 is 18mm). De meeste digitale toestellen zijn echter voorzien van een CCD of CMOS sensor met een verhouding van 3/2. Is dit erg belangrijk? Het is zeker van belang als je je foto’s gaat printen, inlijsten of in een album opbergt. De meest courant gebruikte papierformaten hebben namelijk een verhouding van 3/2: een A4-tje bijvoorbeeld. Maar ook de formaten van fotopapier in de fotohandel zijn vaak 3/2: 10/15, 20/30 zijn de populairste afdrukformaten. Met andere woorden: als je een beeld van een FourThirds camera beeldvullend afprint zal er aan de lange zijde een stuk van je foto wegvallen. Professionele labs bieden sinds enige tijd wel een passend papierformaat van 11.4 x 15.2 cm aan.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Vorig artikelMultispeler voor Blu-ray en HD DVD
Volgend artikelVideocamera met SD/SDHC-geheugenkaart