Extern apparaat ‘verbetert’ de audiokwaliteit van gecomprimeerde muziekbestanden

2
56

We schreven het reeds: op de zijkant zitten twee schuifknopjes. Hiermee kan je de twee functies van de Xmod, X-Fi Crystalizer en X-Fi CMSS-3D, in- of uitschakelen. Een blauw verklikkerlichtje aan de bovenkant geeft aan welke functie ingeschakeld is – hoewel je dat ook aan de stand van de schakelaar kunt zien natuurlijk. Met de grote draaiknop regel je het volume. Een tik op de grote knop activeert de Mute-functie.
Veel technische details zul je niet vinden over deze functies. Creative houdt het bij "X-Fi Crystalizer herstelt de details en impact die verloren zijn gegaan bij MP3- en filmcompressie en X-Fi CMSS-3D converteert alles naar surroundgeluid bij een hoofdtelefoon of stereoluidsprekers". Elke technicus kan je vertellen dat een verloren detail niet te herstellen is – anders was het niet verloren – je kunt het hooguit proberen te compenseren. De sterkte van de filters is eveneens in te stellen met de draaiknop, maar dat werkt zoals het instellen van een digitaal polshorloge: twee keer drukken op de knop A, dan drie keer drukken, enzovoort. Er zijn handiger methodes te bedenken.

De luistertest

Voor de luistertest schakelden we op de computer eerst alle equalizers en filters uit, zodat het muzieksignaal zo onvervormd mogelijk naar buiten gestuurd werd.
We probeerden de Xmod eerst uit op een verzameling songs uit de serie De Prehistorie. Het resultaat was vaak verbluffend. Deze al wat oudere opnames zijn meestal vrij vlak, en de Xmod brengt daar effectief meer dynamiek en een soort pseudo-stereo effect in. Met modernere opnames was het effect niet altijd even overtuigend, vooral het stereo-effect was vaak overdreven.
Bij de instrumentale muziek gaf eigenlijk alleen Techno een goed effect, waarschijnlijk omdat dit al sowieso gedigitaliseerde muziek is.
Bij een zangsolo (Piu Jesu) was dan weer zo goed als geen verschil te merken, op een beetje echo na. Dat kan dan weer te maken hebben met het feit dat de menselijke stem eigenlijk maar een smal deel van het hoorbaar geluidsspectrum inneemt.

1
2
3
4
5
Vorig artikelTablet-pc speciaal ontworpen voor Vista Ultimate
Volgend artikelSkype software voorgeïnstalleerd op bedrade internettelefoon
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Niks degelijke review. Deze tester begint al meteen negatief te doen over dit apparaatje en op basis van 1 brakke PC wordt ’t ding als slecht betiteld. Voor de 75 Euro die ’t ding nu kost is ’t een leuk apparaatje om de geluidsbeleving op te krikken. Had ‘m voor verbetingering van de Roku Soundbridge gekocht en ben niet teleurgesteld. Daarna als testje even aan mijn Vista Home Premium laptop gehangen en voilla, ’t ding functioneerd ook als externe geluidskaart. Leuk!

  2. ah, eindelijk een degelijk review van dit apparaat, het is toch bijna niet te geloven wat ze je proberen te verkopen , maar gezien de positieve reviews overal op het web trapt iedereen er met open ogen in…

    Ik vermoed dat ze een beetje bang worden bij Creative van de onboard
    geluidskaarten, bijna niemand koopt nog een aparte geluidskaart, en dat ze daarom maar dit soort onzin verzinnen.

Reacties zijn gesloten.