Oog voor de beurs van de consument

0
94

Het scherpstellen zelf, de tijd tussen de activatie en het vinden van het scherpstelpunt, verloopt met de bijgeleverde 18-55 mm wel wat trager dan bij andere camera’s. Single servo AF (AF-S) gebruik je bij stilstaande onderwerpen. Als je de ontspanknop half indrukt wordt de scherpstelling vergrendeld. Je kan nu eventueel nog de compositie aanpassen. Daarna druk je af. Continuous servo AF (AF-C) is bedoeld voor bewegende onderwerpen. De camera past nu voortdurend de scherpstelling aan. Als je Auto servo AF instelt, schakelt de camera tussen AF-S en AF-C afhankelijk of het onderwerp beweegt of niet.

De lichtmeting gebeurt door middel van een aparte CCD met 420pixels. Bij de D200 is dit 1005 pixels maar de mogelijkheden zijn praktisch dezelfde. Bij spotmeting wordt het licht in een klein gebiedje in het midden van het beeld gemeten. De centrumgerichte meting evalueert het licht van het hele beeldveld maar het midden van het beeld, ongeveer 1/4 van de totale oppervlakte, is doorslaggevend. Bij de 3D color matrix metering II wordt het beeldveld onderverdeeld in een aantal beeldsectoren die elk hun eigen meting uitvoeren. Al deze waarden worden vergeleken met een register van standaard opnamesituaties zodat de optimale belichting berekend kan worden.

Nikon maakt de bediening extra gemakkelijk, niet alleen door de eerder genoemde, aanpasbare grafische interface maar ook door on-screen helpfiles. Als je tijdens het werken met het overigens zeer overzichtelijke setup menu op de toets met het vraagteken drukt verschijnt er wat meer uitleg over de betreffende functie in beeld. Bij het selecteren van ISO, witbalans enz. krijg je naast een icoontje ook een klein, met een bepaalde opnamesituatie overeenstemmend, voorbeeldfotootje te zien dat je helpt de juiste instelling te kiezen.
Ten slotte kan je met het toestel je foto’s in zekere mate corrigeren. Je kan rode ogen retoucheren of bepaalde filters toepassen. Je kan ook het detail in hoge lichten en schaduwen van je beelden wat verbeteren met “D-lighting”. Vaak heb je voor deze correcties dure software nodig. Bedenk wel dat een 2.5 inch cameramonitor noch de accurate weergave, noch het overzicht biedt van een goed computerscherm.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Vorig artikelCreatief aan de slag met je fotocollectie
Volgend artikel2.0 megapixelcamera voor dag- en nachtbewaking