Fotobewerking voor de veeleisende amateur en de professionele fotograaf

0
53

 Het meest merkwaardige NIEUW is het Videovoorbeeld, volgens Corel "Video’s bekijken, openen en ordenen en frames uit clips ophalen". Merkwaardig, want dat is ons gewoonweg niet gelukt. Op onze vraag welke bestandstypes hiervoor in aanmerking komen en welk gereedschap hiervoor gebruikt dient te worden (dat staat namelijk nergens vermeld, noch in het Help-bestand, noch in de handleiding, noch op hun website) kregen we van Corel het laconieke antwoord "Geachte heer, u ontving van ons een evaluatie-exemplaar, en daarop geven we geen ondersteuning". Dergelijk antwoord verdient een plaatsje in het flaterboek van Corel.

 


Videovoorbeeld: hoe je het doet blijft een raadsel

Waar de reclamejongens van Corel dan vreemd genoeg veel minder aandacht aan besteden, is de interface zelf om foto’s te bewerken. Die is ook grondig onderhanden genomen en er zijn enkele interessante mogelijkheden bijgekomen. Zo bestaat er naast de Eénstaps-fotocorrectie die je vroeger ook al vond, nu ook de Slimme fotocorrectie. De verschillende correcties in helderheid, verzadiging, focus, witbalans en zo verder worden je voorgesteld – maar je kunt ze naar wens zelf in één venster wijzigen. Maak je er een potje van, geen paniek: met één klik ga je terug naar de oorspronkelijke situatie of naar de instellingen die PSP XI je voorstelde.
Heel wat aanpassingen in de interface zijn erg subtiel zodat je ze eerst nog niet eens opmerkt. In sommige vensters vind je een vakje Geavanceerd waarmee je dan plots een aantal extra schuifregelaars tevoorschijn kunt toveren. Je hebt nu ook de mogelijkheid om de twee preview-venstertjes Voor en Na te laten verdwijnen en het beoogde effect ineens op de volledige foto weer te geven.


Het venster Slimme fotocorrectie is best handig

De mogelijkheid RAW bestanden te bewerken zou volgens de reclame ook verder uitgebreid zijn (RAW zijn de nog onbewerkte digitale bestanden rechtsreeks van de chip in de camera. Ze hebben bijvoorbeeld nog geen correctie volgens de witbalans. Het downloaden van deze bestanden is meestal alleen bij professionele camera’s mogelijk). Gevorderde fotografen kunnen evenwel best nog even wachten vooraleer over te schakelen naar PSP XI. De software is immers (nog) niet compatibel met heel wat recente camera’s. Volgens de berichten op het forum van Corel zijn de RAW bestanden van onder meer de Olympus e-500 en de Pentax *iST DL niet te openen. Corel geeft dat toe, het euvel zou met een patch opgelost worden.

Conclusie
Corel brengt met Paint Shop Pro Photo XI weer een dijk van een programma op de markt. Het is geschikt zowel voor professionele fotografen als voor de veeleisende amateur en dat aan een erg aantrekkelijke prijs (net geen 100 euro). De toevoeging van het Studiecentrum maakt de instap voor minder ervaren gebruikers die hogerop willen veel eenvoudiger, zeker voor hen is PSP XI een aanrader. Veel echt nieuwe dingen zitten er niet in versie XI, wel zijn sommige bewerkingen eenvoudiger of sneller bereikbaar gemaakt. Wie een oudere versie bezit en een upgrade overweegt, kan die 70 euro beter aan iets anders besteden.
We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat deze versie net iets te vroeg op de markt gebracht werd, te oordelen aan de vele schoonheidsfoutjes. Het is dus wachten op een (echte) patch. Over de support-afdeling van Corel kunnen we bezwaarlijk enthousiast zijn.

Naschrift: sinds 7 december is het popup-venster met de foutieve upgrade-melding eindelijk verdwenen. Het programma start nu inderdaad sneller op.

Adviesprijs
99,98 euro of 69,98 euro voor een upgrade
Systeemvereisten
Windows XP – SP2 (Home of Professional), Windows 2000 met het meest recente SP; 256 MB RAM (512 MB aanbevolen); 466 MHZ (Pentium III of vergelijkbare processor aanbevolen); 500 MB vrije schijfruimte; 16-bits kleurenmonitor met een resolutie van 1024 ◊ 768 of hoger; Microsoft Internet Explorer 6.0 of hoger; Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express of andere met MAPI compatibele e-mailsoftware aanbevolen; Cd-r-, cd-rw-, dvd-r- of dvd+r-station aanbevolen; Apple QuickTime 7-speler of hoger aanbevolen
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelNetwerkadapter met de omvang van een gewone stekker
Volgend artikelSmartphone met uitschuifbaar toetsenbord
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.