Fotobewerking voor de veeleisende amateur en de professionele fotograaf

0
53

 

Nu PSP XI eindelijk gestart is, merk je inderdaad de verschilpunten met vorige versies. Bovenaan staat nog altijd de menubalk met daaronder de standaard werkbalk en de werkbalk met opties voor het gekozen gereedschap (PSP noemt deze werkbalk "het pallet met opties"). Rechts van het scherm staan nog steeds de andere vertrouwde paletten voor de kleurkeuze, de geschiedenis, de lagen en zo verder. Links in beeld is echter een groot paneel bijgekomen met het Studiecentrum waarover zodadelijk meer. Naast dit paneel staat dan nog de gereedschapsbalk. Onderaan ten slotte vind je boven de statusbalk nog een nieuwigheidje: een palet Ordenen.
Dat alles maakt natuurlijk dat je echte werkplek, de plaats in het centrum waar het allemaal moet gebeuren, herleid wordt tot een vierkantje. Heb je een riant 22-inch scherm ter beschikking, dan is dat allemaal niet zo erg. Moet je het in afwachting van betere tijden stellen met een 15-inch scherm, dan zul je je toch moeten bekwamen in sleutelgatoperaties. Natuurlijk kan je al die paletten en werkbalken wel sluiten, maar dat is niet echt de bedoeling.

 

Je werkplek. In het midden wat rest van het eigenlijke werkvlak
Je werkplek. In het midden wat rest van het eigenlijke werkvlak

Het Studiecentrum geeft je enerzijds suggesties over mogelijke bewerkingen en correcties, anderzijds geeft het je uitleg bij de verschillende gereedschappen (tools) van de gereedschapsbalk. Klik je bijvoorbeeld op het gereedschap MakeOver, dan krijg je een korte maar duidelijke uitleg van wat dit gereedschap is, wat je ermee kunt bereiken en hoe je het moet gebruiken. Verder krijg je nog enkele nuttige tips en onderaan de tekst staat een rechtstreekse link naar het betreffende onderwerp in help-functie, waar je een veel uitgebreidere (maar ook veel ingewikkeldere) uitleg krijgt. Toch werkt het niet betuttelend of komt het infantiel over. Ook wie al jaar en dag met PSP werkt zal nog regelmatig iets opsteken.
Ben je het toch beu, dan kan je het Studiecentrum met één muisklik uitschakelen. Het Studiecentrum werkt spijtig genoeg alleen samen met de onderdelen van de gereedschapsbalk, niet met de menubalk bovenaan waar bijvoorbeeld de filters en de effecten te vinden zijn.
De toevoeging van het Studiecentrum werkt in ieder geval drempelverlagend, temeer omdat alles geschreven is in een keurig, verstaanbaar Nederlands. Een ander voordeel is dat je onmiddellijk aan de slag kunt, zonder eerst een turf van een handleiding te moeten doorworstelen.

Het Studiecentrum: erg geslaagd en drempelverlagend
Het Studiecentrum: erg geslaagd en drempelverlagend

 

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelNetwerkadapter met de omvang van een gewone stekker
Volgend artikelSmartphone met uitschuifbaar toetsenbord
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.