Duidelijk verstaanbaar

1
80

De MP3 bestanden kan je direct afspelen in Windows Media Player, WinAmp of soortgelijk programma. Zo weergegeven merk je wel degelijk nog een verschil op tussen HQ en Super HQ opnames, maar in beide gevallen mag je gerust van een uitstekende kwaliteit spreken. De opname van de eerste nieuwjaarsbrief van kleine Robin of de zangprestaties van tante Nadia is bijvoorbeeld zo te gebruiken voor het geluidsspoor van een diashow.

Meegeleverde software
Bij de gedownloade ZVR bestanden zit je natuurlijk met het probleem dat zowat geen enkele speler ze kan weergeven. Hier komt Philips je dan ter hulp. Herinner je je nog dat er in de verpakking ook een cd-rom zat? Na een bliksemsnelle installatie (de cd-rom bevat maar 8 MB aan data) staan er twee programma’s op je pc: ZVR Player en Download Manager.
De ZVR Player is vlug besproken: 5 knoppen voor bestand laden, start, stop, vooruit en achteruit – dat is het dan. Dit programma heeft zelfs geen menu, elementairder is volstrekt onmogelijk.


De Player voor ZVR bestanden: eenvoud troef

De Download Manager is een eenvoudige vervanger voor Windows Verkenner. Het programma heeft twee vensters boven elkaar, in het bovenste zie je de mappen en bestanden op je pc, in het onderste de mappen en bestanden van de VoiceTracer. Een klik op het juiste pictogram volstaat om bestanden in de ene of de andere richting te kopiëren. Toch even opletten met die pictogrammen, het programma gebruikt nogal ongewone afbeeldingen, je denkt op Bewaren te klikken maar het blijkt de Recycle Bin te zijn.
De Download Manager is dus zeker geen wereldschokkend programma, maar hij heeft de verdienste om ZVR bestanden te kunnen omzetten naar – nee, niet naar MP3, wel naar WAV. De ZVR bestanden moet je bovendien eerst op je pc zetten, anders lukt het niet. Dat heeft natuurlijk een reden: de WAV bestanden zijn tot 30 keer groter dan de oorspronkelijke ZVR bestanden! Zonodig kan je achteraf dan zelf met één van je eigen programma’s het WAV bestand nog eens converteren naar MP3.


De Download Manager kan ZVR bestanden naar WAV converteren

Punten van kritiek
Tijdens het gebruik stelden we enkele negatieve kenmerken vast.
Zo blijkt de VoiceTracer 7890 een echte batterijvreter te zijn. Volgens Philips zou de meegeleverde set AAA alkalinebatterijtjes het 9 tot 16 uur uithouden, al naar gelang het gebruik. Bovendien hangt dat ook af van het soort batterijtjes. Belgische lezers kennen de reclamespot wel van het Duracell-konijntje dat het véél langer uithoudt dan zijn vriendjes van andere merken. Om de 288 uren opnamecapaciteit vol te krijgen, heb je hoe dan ook een dertigtal sets batterijen nodig.

1
2
3
4
5
Vorig artikelBeschermingssoftware analyseert gedrag
Volgend artikelOpvallende hub voor het aansluiten van randapparatuur
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. Puntje van kritiek op de kritiek:
    De spraakopnames worden wel degelijk gemarkeerd door opgave van tijd en opnamedatum (time stamp). Deze informatie komt voorbij als je bij een spraakopnamepositie (stop-stand) een aantal malen kort drukt op de stop/menu knop. Dus hier heeft dit apparaat geen nadeel t.o.v. andere. Overigens m.i. een correcte review: uitstekende opnamekwaliteit, geen mp3 titels is bizar. 
    Vermeld mag nog worden dat de line-in uitstekende opnamemogelijkheid biedt, ondanks copieerbeveiliging. Gewoon afspelen op de pc en als spraakbestand in hoogste kwaliteit opnemen via line-in. Daarna is dit bestand te verplaatsen naar de Muziekafdeling.
    Je kunt zelfs ook gewoon bestanden opslaan en meenemen naar een ander pc, net zoals met een usb-stick (met beperkte omvang).

Reacties zijn gesloten.