Duidelijk verstaanbaar

1
80

Is kwaliteit niet de eerste vereiste, maar is veeleer de opnameduur van belang dan kies je beter voor de drie overige opnamemodi: SP, LP of SLP. Op deze manier kan je resp. gedurende 32, 180 of zelfs 288 uur opnames maken. Deze opnames worden bewaard in het weinig voorkomende ZVR formaat. De cijfers betreffende de maximale opnameduur worden opgegeven door Philips maar worden eveneens bevestigd door onze testen.
De gevoeligheid van de microfoon (of microfoons, want het is stereo) is instelbaar: High of Low. Dicteer je zelf tekst, dan is Low aangewezen want zo wordt het omgevingsgeluid grotendeels onderdrukt. In een vergaderzaal is eerder High aangewezen.
 


De besturing gebeurt met een kantelknop en een centrale drukknop

Achteraf kan je je opnames beluisteren via de meegeleverde oortjes of via de ingebouwde luidspreker. Die luidspreker levert goede prestaties voor gedicteerde teksten, maar gesprekken zijn toch veel beter verstaanbaar met de oortjes. De resultaten zijn in ieder geval veel beter dan wat we tot nu toe met MP3-spelertjes te horen kregen. Op de stand hoge gevoeligheid was de nieuwsuitzending op televisie nog goed verstaanbaar hoewel de VoiceTracer in de aanpalende kamer lag. Ook de individuele gesprekken van meerdere mensen die tegelijk praten zijn (met wat moeite) uit elkaar te houden.

Kwaliteit
Tussen de opnames in Super HQ en HQ is maar weinig verschil te merken: de klank is in beide gevallen helder en duidelijk. Het is dan een hele stap naar de kwaliteiten SP, LP of SLP die veeleer aan telefonie doen denken. Hoge tonen zitten er niet in en de dynamiek is serieus beperkt. Hier is het verschil tussen de drie kwaliteiten wél hoorbaar. SLP is echt alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden, namelijk waar de duur van de opnames van primordiaal belang is, aan te bevelen.
Misschien wil je achteraf notities nemen bij het beluisteren van de opname. Je kunt de weergave dan op "slow" zetten, naar schatting ongeveer 2/3 van de oorspronkelijke snelheid. De mensen spreken dan niet alleen trager maar de stemmen klinken ook lager. Hier doet zich een vreemd fenomeen voor: op de drie laagste kwaliteiten (SP, LP of SLP) van opname blijven de gesprekken goed tot zelfs zeer goed te volgen. In HQ daarentegen klinken stemmen hol en vervormd, zoals je dat wel eens hoort in Science Fiction-feuilletons bij buitenaardse wezens. In Super HQ zijn de vertraagde opnames ronduit ongenietbaar en grotendeels onverstaanbaar, het lijkt wel of je in een druk zwembad onder water zwemt.


Echt veel informatie over deze opname krijg je toch niet

Bestandsbeheer
We zeiden het reeds: een opname wordt op de VoiceTracer bewaard als een MP3 of ZVR bestand. Deze bestanden zijn heel gemakkelijk te downloaden op je pc: USB kabeltje aansluiten en klaar. De VoiceTracer meldt zich aan als een externe harde schijf en krijgt van Windows een eigen stationsletter toebedeeld. Dat station draagt wel de vreemde naam ZVMPDISK, maar dat heeft tenslotte weinig of geen belang. Van enige installatie is geen sprake, de opnames kan je met Windows Verkenner gewoon kopiëren naar je pc.

1
2
3
4
5
Vorig artikelBeschermingssoftware analyseert gedrag
Volgend artikelOpvallende hub voor het aansluiten van randapparatuur
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. Puntje van kritiek op de kritiek:
    De spraakopnames worden wel degelijk gemarkeerd door opgave van tijd en opnamedatum (time stamp). Deze informatie komt voorbij als je bij een spraakopnamepositie (stop-stand) een aantal malen kort drukt op de stop/menu knop. Dus hier heeft dit apparaat geen nadeel t.o.v. andere. Overigens m.i. een correcte review: uitstekende opnamekwaliteit, geen mp3 titels is bizar. 
    Vermeld mag nog worden dat de line-in uitstekende opnamemogelijkheid biedt, ondanks copieerbeveiliging. Gewoon afspelen op de pc en als spraakbestand in hoogste kwaliteit opnemen via line-in. Daarna is dit bestand te verplaatsen naar de Muziekafdeling.
    Je kunt zelfs ook gewoon bestanden opslaan en meenemen naar een ander pc, net zoals met een usb-stick (met beperkte omvang).

Reacties zijn gesloten.