Schok- en weerbestendige camera’s waaronder een model dat bovendien waterbestendig is

2
77

Lens
Terwijl heel wat functies en bedieningselementen grote gelijkenissen vertonen verschillen de camera’s, naast het formaat natuurlijk, nog het meest van elkaar door het objectief. De lens van de µ 810 is een vrij normale 3x zoomlens die bij het inschakelen van Olympusmju810obj.jpghet toestel zacht naar buiten glijdt. De brandpuntsafstand is instelbaar tussen 35 en 105 mm (35 mm eq.). De lichtsterkte gaat van 1:2,8 bij maximale groothoek tot 1:4,7 bij teleopnamen.
Het interne zoomlensje van de µ 720 SW is piepklein en dat merk je ook aan de lichtsterkte: van 1:3,5 tot 1:5,0. De brandpuntsafstand is met 38 – 114 mm iets Olympusmju720obj.jpgmeer verschoven richting telebereik, maar ook dit is dus een 3x zoom. Traploos zoomen is zoals bij de meeste pockettoestellen onmogelijk. Verrassend genoeg presteert het miniatuurzoompje van de µ 720 SW net iets beter dan de lens van de µ 810. Beide lenzen leveren voldoende scherpe beelden, maar in de hoeken zijn de foto’s van de µ 720 SW net iets scherper dan die van zijn groter broer. Op die plaats is de weergave door de µ 810 van fijne details te vergelijken met toestellen met 2 megapixel minder: de kwaliteit van een 6 megapixel camera dus. Het objectief van de µ 720 SW zit in de uiterste hoek links bovenaan en af en toe staat je vinger mee op de foto. Met een digitaal toestel kan je natuurlijk onmiddellijk zien als er iets verkeerd loopt, maar het blijft vervelend; al is het maar dat je steeds vingerafdrukken achterlaat op het glas.

Op de volgende pagina’s publiceren we een aantal foto’s die Stef Vanschoubroek maakte met beide Olympus camera’s. Je kunt op de foto’s klikken om ze in detail te bekijken in je webbrowser. Afhankelijk van je internetverbinding kan dit wel even duren omdat het grote bestanden betreft (resolutie van meer dan 3000 x 2000 beeldpunten). De conclusie van het artikel kun je lezen na de laatste referentiefoto.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vorig artikelHulp in de strijd tegen AIDS in Afrika
Volgend artikelPicasso zonder muis

2 REACTIES

  1. Ikzelf heb de µ720 al enkele maanden en ben er héél tevreden over. Doordat er een functie opstaat die het beeld stabiliseert bij het fotograferen, is dit ideaal bij bijvoorbeeld wandelen of vanuit een licht bewegend voertuig. Serieopnames zijn ook mogelijk, werkt heel goed bij sportopnames. Zeker aan te raden, koop wel natuurlijk wat geheugen bij (1MB bijvoorbeeld). Groetjes,

  2. Weet iemand of de geconstateerde mindere punten al verbeterd zijn bij de Olympus mju 750?
    Ik ben op zoek naar de meest optimale camera om mee te kunnen nemen tijdens bergwandelen en hardlopen. Dus weers- en schokbestendig, minimaal 4-5x optische zoom, beeldstabilisatie, accu, serieopname (bij sportopnames), klein en licht. En natuurlijk is de kwaliteit van de opname belangrijk. Ik kwam bij de 750 uit maar toen las ik deze review over de 720 en begin ik te twijfelen.

Reacties zijn gesloten.