Kleintje notebook voor de grote manager

0
22

UMTS
Er zijn ook enkele verschillen tussen beide subnotebooks. Fujitsu-Siemens levert in tegen stelling tot VAIO geen noemenswaardige multimediasoftware mee. Wel worden een aantal beheertools gebundeld die vooral interessant zijn voor grotere bedrijven. De Lifebook Q2010 heeft twee geïntegreerde digitale microfoons en kan dus ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld internettelefonie. Een webcamera zit er evenwel niet in. De Executive-versie van de Lifebook heeft een geïntegreerde UMTS- en GPRS-module voor draadloos internetten via het gsm-netwerk. (Er bestaat van deze notebook ook een ‘Superior’-versie, maar die wordt niet afzonderlijk verkocht en is alleen beschikbaar in het kader van projecten.)
Sony vond in zijn kleine VAIO nog de ruimte om een DVD-herschrijver in te bouwen. Fujitsu-Siemens bracht die onder in de port replicator, maar levert die standaard mee, terwijl dat bij Sony een optie is. Voor alle duidelijkheid (we wilden het slechte nieuwe zo lang mogelijk voor ons houden): de Fujitsu-Siemens Lifebook Q2010 is een stuk duurder dan de Sony VAIO VGN-TX3XP. Hij kost ongeveer 4.000 euro, tegenover 2.540 euro voor de VAIO. Voor dat geld mag die port replicator er natuurlijk wel standaard bij zitten.
Op beveiligingsgebied heeft de Lifebook net zoals de VAIO een geïntegreerde vingerafdruklezer en een interne Trusted Platform (TPM) 1.2 compatibele beveiligingschip. Hier meer kunnen allerlei onderdelen van de notebook of van de gegevens die erop staan worden afgeschermd van onbevoegden.


Netwerk- en VGA-aansluiting zitten op een apart kabeltje om onderweg mee te nemen; deze aansluitingen worden ook nog eens herhaald op de inbegrepen port replicator van de Q2010

1
2
3
Vorig artikelBooming markt
Volgend artikelInternetradio in retrokastje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.