Gimmick of nieuwe manier om te internetten?

1
88

Update
Verbinden met het internet kan op twee manieren: via de geïntegreerde Wi-Fi Nokia_770_d.jpg802.11 b/g ontvanger of met behulp van de ingebouwde Bluetooth-adapter. Die laatste moet u dan wel nog koppelen aan een Bluetooth-gsm met GPRS- of 3G-modem. Browser van dienst is een compacte versie van Opera, een snelle en handige browser die we bij de meeste moderne Nokia-gsm’s aantreffen, maar waarvan ook Windows- en Mac-versies bestaan. De eenvoudige e-mailclient kan overweg met de pop3- en imap-mailprotocollen. Verder heeft het apparaatje nog een rss-nieuwslezer, een videospeler, een mp3-speler en een viewer om pdf-documenten te bekijken. Urls en e-mails voer je in met behulp van de stylus die aan de zijkant in de tablet schuift. Er zitten nog enkele andere applicaties in dit apparaat, waaronder een rekenmachine, een notitie- en schetsblok, een wereldklok en enkele games.
De Nokia 770 gebruikt een speciale versie van Linux, maar als gebruiker kom je daar niet mee in aanraking. Het betekent wel dat Nokia de software eenvoudig kan verbeteren. Binnenkort kunnen gebruikers gratis de Internet Tablet 2006 Update downloaden van de Nokia-website. Die update voegt een full screen toetsenbord toe, zodat je op het aanraakgevoelige scherm gemakkelijker korte e-mails kunt componeren. De update biedt ook ondersteuning voor Google Talk. Met deze internettablet zul je dus binnenkort kunnen chatten op de Jabber/XMPP en Google-chatnetwerken. De softwareupdate verbetert verder de ingebouwde Google-zoekfuncties van de Nokia 770.

Werkgeheugen
Surfen met de internet tablet gaat vlot; het is een handig apparaatje om snel iets op te zoeken of om bijvoorbeeld ’s ochtends de internetkrant te lezen, zonder een pc of notebook te moeten opstarten. Bovendien is het scherm groter en duidelijker dan dat van een typisch gsm-scherm.
De ingebouwde processor (een 250 MHz Texas Instruments OMAP 1710) en de 64 MB werkgeheugen zijn wel aan de krappe kant als je té veel dingen tegelijk doet. Naar een internetradiostation luisteren en ondertussen surfen of e-mailen gaat probleemloos. Maar als je twee browsersessie opent, de radio gebruikt en de e-mailclient opstart dan merk je snel dat de tablet een pak trager reageert.

Nokia_770_a.jpg
Naar een internetradiostation luisteren en ondertussen surfen of e-mailen gaat probleemloos (Foto Stef Vanschoubroek)

Radio of muziek beluisteren op de ingebouwde piepkleine luidspreker gaat wel, maar de kwaliteit is niet bijster goed. Luid klinkt het genoeg, maar ook schril en met te veel nadruk op hoge tonen. De hoofdtelefoonaansluiting biedt een betere kwaliteit, maar oortjes worden niet standaard meegeleverd en moet je dus nog apart aanschaffen. In de zijkant is er plaats voor een Reduced Size MultiMediaCard waarop documenten kunnen worden opgeslagen. Een exemplaar van 64 MB wordt meegeleverd, maar intensieve gebruikers zullen wellicht snel uitkijken naar een geheugenkaartje met meer capaciteit.

Conclusie
Toegegeven, de Nokia 770 heeft, ook gezien zijn nog relatief hoge prijs, een hoog gadgetgehalte, maar voor gebruikers die zeer intensief internetten kan deze internettablet toch een toegevoegde waarde bieden, naast notebook en smartphone. Nokia is wellicht wat vroeg met dit soort apparaat, maar we zien er wel een toekomstige markt voor, op voorwaarde dat de prijs nog wat zakt en snelle en stabiele mobiele internetverbindingen meer en meer gemeengoed worden.
Adviesprijs
Nokia 770 Internet Tablet: 369 euro
1
2
Vorig artikelDoe je Sims een huisdier cadeau
Volgend artikelDe dikke en de dunne
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.