Multikamermuzieksysteem

1
60

Digitaal
Op elke ZonePlayer kan een externe geluidsbron zoals een cd-speler of een draagbare muziekspeler worden aangesloten via een RCA-aux-aansluiting. Het geluid daarvan of van de digitale muziek collectie kan desgewenst ook worden gestreamed naar alle aangesloten ZonePlayers via de optionele party-stand. Door de mute-knop op de controller vijf seconden ingedrukt te houden, wordt het geluid op alle aangesloten ZonePlayers in één keer uitgeschakeld. Verder ondersteunt Zonos ook internetradio (streaming mp3 en wma). Bijna tweehonderd internetradiostations zijn al voorgeconfigureerd in de desktopsoftware, maar de gebruiker kan zelf eenvoudig radiostreams toevoegen.

Sonoszp80_2.jpg
Achterzijde met de verschillende aansluitingen

De ZP80 geeft de digitale muziek zonder merkbare vervorming of verandering door aan de aangesloten versterker. Zeker als de ZP80 digitaal wordt aangesloten, verkrijgt men een optimale geluidskwaliteit. Ogg vorbis en bestandsformaten zoals wav, Apple lossless of Flac geven de beste resultaten, maar nemen ook de meeste schijfruimte in beslag. De uiteindelijke kwaliteit hangt dan alleen nog af van de kwaliteit van het bronmateriaal en die van de muziekketen. De gebruiker is wel zelf verantwoordelijk voor het digitaliseren van zijn muziek; Sonos levert hiervoor geen software mee. Sonos-dealers bieden soms wel een all-in prijs aan waarbij ook de cd-collectie van de gebruiker op aanvraag wordt gedigitaliseerd. Maar dat kost natuurlijk wel wat geld. Voor ervaren computergebruikers zijn er voldoende gratis softwarehulpmiddelen te vinden waarmee goede resultaten kunnen worden gehaald (bijvoorbeeld dB PowerAmp).

Sonos heeft ook een ZonePlayer met ingebouwde stereoversterker van 2 x 50 W RMS. Het volstaat om hier luidsprekers op aan te sluiten, om draadloos digitale muziek te beluisteren. Die ZP100 werkt voor de rest net zoals de ZP80. Beide soorten ZonePlayers kunnen worden gemengd, en het ganse systeem kan worden bediend met dezelfde draadloze controller. Een Sonos ZP100 kost 559 euro (een bundel met twee ZP100’s en controller kost 1.399 euro; diezelfde bundel met twee Mordaunt-Shaunt 912 luidsprekers kost 1.699 euro).

Conclusie
Het Sonos-systeem is snel en gemakkelijk aan de praat te krijgen, ook door computeronkundige gebruikers. Ook de bediening is heel gebruiksvriendelijk, al gebeurt alles wel in het Engels, wat voor sommige gebruikers misschien een bezwaar kan zijn. Minder gebruiksvriendelijk is natuurlijk het feit dat men al een digitale muziekcollectie moet hebben om Sonos te kunnen gebruiken. Als men zelf niet voldoende kennis heeft om zijn cd-collectie te digitaliseren zal met dat (tegen kosten) door derden moeten laten verzorgen.
Zo komen we aan het grootste nadeel van het Sonos Digital Music System, namelijk de prijs. Een multikamersysteem kan al gauw ettelijke duizenden euro’s kosten. In ruil krijgt men wel een heel gebruiksvriendelijk multikamermuzieksysteem. Bedenk echter dat Sonos geen DRM-muziek ondersteunt zodat via het internet gekochte muziek meestal niet kan worden gestreamed, tenzij men de beveiliging op een of andere manier omzeilt. Ook is er geen integratie met internetmuziekwinkels zoals die van Apple of Microsoft. Met het oog op de toekomst zijn dit volgens ons wel noodzakelijke toevoegingen om van Sonos een succes te kunnen maken.
Adviesprijs
Sonos ZonePlayer 80 Bundle: 1.149 euro (2 ZP80’s, 1 Sonos Controller, benodigde kabels, software);
Bijkomende ZP80: 399 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelOpen source versus Microsoft: het een of het ander?
Volgend artikelTv en pc worden één
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.