Digitale tv: betere kwaliteit in ruil voor minder vrijheid

1
47

 

Digital Video Broadcasting
Digital Video Broadcasting of DVB is de technische standaard voor digitale tv. Doordat in het digitale signaal op een slimme manier informatie wordt weggelaten, worden beeld en geluid efficiënter uitgezonden dan bij analoge tv. Het medium waarlangs de uitzendingen gebeuren, bepaalt het type DVB en wordt aangeduid met behulp van een extra letter. De kabelzenders IN-DI en Telenet gebruiken DVB-C, waarbij de C staat voor Cable. Dat is identiek dezelfde kabel waarop ook nog de klassieke analoge uitzendingen voorhanden blijven. Bij Telenet vielen in tegenstelling tot bij IN-DI een vijftal analoge zenders weg plaats te ruimen voor het digitale aanbod. Ook Belgacom valt onder de noemer DVB-C, maar gebruikt een ADSL-telefoonverbinding als "kabel". Wie BelgacomTV wil ontvangen moet daarom verplicht ook nog een ADSL Go of ADSL Plus abonnement nemen. Daarmee kan ook worden geïnternet, weliswaar tegen lagere snelheid tijdens het tv kijken. TV Vlaanderen zendt uit volgens de DVB-S standaard, waarbij S staat voor satelliet. DVB-T tenslotte is digitale tv via de ether. De T staat voor Terrestrial.

Digitaal via de ether
dvb-t_logo.jpgDe VRT zendt al zijn televisiezenders sinds 31 mei 2004 digitaal uit via DVB-T. Die kunnen worden ontvangen met een kleine binnenantenne en een speciale decoder. De uitzendingen zijn niet beschermd en kunnen dus vrij worden ontvangen. Commerciële tv- en radiozenders kunnen in Vlaanderen voorlopig niet worden ontvangen. Belgacom bestudeert of het zijn digitale aanbod ook kan uitzenden via DVB-T. Dan zouden abonnees geen ADSL-abonnement meer nodig hebben. Die uitzendingen zullen dan wel beschermd worden met behulp van een smartcard.

www.vrt.be (klik op ‘digitaal’ in het menu en vervolgens op ‘DVB-T’). Lees er meer over in ons eerder artikel over DVB-T.

Zijn alle tv’s geschikt voor digitale tv?

Je hoeft geen nieuwe tv te kopen om digitale tv te ontvangen. De decoders van de verschillende aanbieders kunnen op alle types tv’s worden aangesloten. Kwaliteitsverschillen bestaan er wel. Als de tv een S-Video of SCART-aansluiting heeft, verdient die de voorkeur.

High Definition Broadcasting
De meeste lcd- en plasma-tv’s zijn tegenwoordig "HD Ready", dat wil zeggen geschikt voor high definition broadcasting met een adembenemende beeldkwaliteit. Maar digitale tv wordt bij ons nog in de oude, lage resolutie PAL-standaard uitgezonden. Er bestaan bij de verschillende aanbieders geen plannen om snel over te schakelen op HDTV. Het Belgische bedrijf Alfacam zendt via Euro1080 wel uit in HD, maar om dat signaal te ontvangen heb je een satellietschotel, een HD-decoder en een (betalende) Euro1080 smartcard nodig.


Fragment uit een HDTV-uitzending van Euro1080 op kanaal HD1

Het WK Voetbal wordt in Duitsland in HD-kwaliteit geproduceerd, overigens met de hulp van Alfacam. In onder andere Duitsland en Nederland zullen de wedstrijden dan ook in HD-kwaliteit te zien zijn. Geïnteresseerden moeten dan wel een geschikte decoder kopen en hun abonnement upgraden. Bij de Nederlandse aanbieder Essent Kabelkom kost HDTV 4 euro per maand extra; de twee eerste maanden zijn gratis. Wie sommige wedstrijden bij ons toch in HD-kwaliteit wil zien, kan terecht in de Utopolis-bioscopen. Daar zullen verschillende WK-wedstrijden in hoge kwaliteit op het bioscoopscherm worden geprojecteerd. Lees meer over HDTV in ons eerdere artikel over dit onderwerp.

1
2
3
4
5
Vorig artikelSony introduceert zijn eerste digitale spiegelreflexcamera
Volgend artikelVolgende generatie lees- en schrijfapparaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.