Digitale tv: betere kwaliteit in ruil voor minder vrijheid

1
47

 

Onvolledig
digitv_vp.jpgZelfs als je extra betaalt, kun je misschien nog niet jouw favoriete zender ontvangen. Niet alle zenders zijn bij alle aanbieders te ontvangen. Zo duurde het maanden eer de abonnees van Telenet BBC1 en BBC2 digitaal konden ontvangen. Al die tijd waren deze zenders wel analoog te bekijken. De Duitse zender WDR kan bij Telenet alleen analoog worden bekeken, maar niet digitaal doorgegeven. Het is trouwens opvallend hoe weinig Duitse zenders er bij ons digitaal kunnen worden bekeken.
Bij BelgacomTV verdwenen begin december de SBS-zenders VT4 en VIJFtv uit het aanbod. Ondertussen (we schrijven juni 2006) zitten ze opnieuw in het aanbod. Kijkers van BelgacomTV bleven al die tijd wel verstoken van de successerie Lost. Bij TV Vlaanderen kon de abonnee tot 6 juni 2006 noch VT4/VIJFtv, noch VTM/KanaalTwee of Vitaya en KanaalZ ontvangen. Ondertussen zitten die zenders eindelijk in het aanbod van de satellietzender. Abonnees van TV Vlaanderen kunnen het WK Voetbal dus op de valreep nog bekijken. Dat een zender niet in het aanbod steekt, of (tijdelijk) eruit verdwijnt, heeft vooral te maken met rechtenproblemen en financiële discussies tussen aanbieder en zender. Het maakt het er voor de consument evenwel niet gemakkelijker op. (Lees meer over TV Vlaanderen in ons recente dossier.)

Opnemen
Een ander heikel punt is de opnamemogelijkheid, of beter onmogelijkheid. Alleen TV Vlaanderen gebruikt een uitzendplatform dat compatibel is met apparatuur van derden. Alle andere aanbieders van digitale tv gebruiken een bedrijfseigen platform. Decoders van traditionele videomerken zoals Panasonic of Philips kunnen daarom niet worden gebruikt, reden waarom er in België in tegenstelling tot in onze buurlanden geen tv’s worden verkocht met geïntegreerde digitale decoder.
Abonnees van BelgacomTV en IN-DI kunnen voorlopig geen digitale opnames maken, want een compatibele recorder wordt voorlopig niet aangeboden. De decoder van BelgacomTV is wel klaar om op te nemen, maar dit is momenteel nog niet geactiveerd. Klanten van Telenet Digitale TV kunnen alleen opnames maken als ze 349 euro neertellen voor de Digicorder, een decoder met ingebouwde harde schijf.
Mag je dan jouw bestaande videorecorder afdanken als je overschakelt op digitale tv? Niet helemaal. Het is immers wel mogelijk een (analoge) opname te maken van het programma waarop de digitale decoder staat ingesteld. Opnames programmeren of opnemen terwijl je naar een andere zender kijkt behoren echter niet tot de mogelijkheden. Bovendien werkt het opnemen heel omslachtig en wordt het er nog ingewikkelder door, terwijl al zoveel mensen moeite met het gebruik van hun traditionele videorecorder.


TV-Theek van Telenet (film op aanvraag)

Telenet Digicorder en FlexView
Met Telenet’s Digicorder kan de abonnee opnames programmeren zoals vroeger bij een klassieke videorecorder, dat wil zeggen op datum, uur en duur van uitzending. Wie echter de veel gebruiksvriendelijkere elektronische programmagids wil gebruiken om opnames te plannen, moet een abonnement nemen op "FlexView".

 

1
2
3
4
5
Vorig artikelSony introduceert zijn eerste digitale spiegelreflexcamera
Volgend artikelVolgende generatie lees- en schrijfapparaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.