Digitale tv: betere kwaliteit in ruil voor minder vrijheid

1
47

 

Om digitale tv te kunnen kijken is er een extra kastje nodig dat op de tv wordt aangesloten, de zogenaamde decoder of set-top box. In die decoder steekt een smartcard die eruit ziet als een kredietkaart en die noodzakelijk is om een signaal te kunnen ontvangen. Voor de decoder en de smartcard moet extra worden betaald.
Voor het basispakket zenders betaal je ongeveer hetzelfde als voor de analoge zenders die je altijd al via de kabel kon ontvangen. Digitale tv is in die zin "gratis": je betaalt geen extra abonnementsgeld voor het basispakket.

tvv_packshotschotelbox_vp.jpg
TV Vlaanderen startpakket

Extra’s kosten geld
Extra zenders kosten wel extra geld. Die zenders worden aangeboden in pakketten waarop in zijn geheel moet worden ingetekend. Wie bijvoorbeeld bij Telenet Sky News wil bekijken, moet intekenen op het Info + Livestyle Pack. Dat kost 4,95 euro per maand. Het is niet mogelijk om voor een lagere prijs één zender uit een pakket aan het basispakket toe te voegen.
Het aanbod aan pakketten verschilt sterk van aanbieder tot aanbieder. De meeste aanbieders hebben bovendien meerdere pakketten, die gedeeltelijk overlappen. Telenet spant de kroon met zeven verschillende "packs" en vier verschillende "combo packs" waarvoor je naargelang de keuze tussen de 4,95 en 44,95 euro per maand extra betaalt. Bij Belgacom betaal je maandelijks tussen de 10 en 35 euro voor de extra "boeketten". Wie alle digitale zenders wil ontvangen, moet dus diep in de beurs tasten.

 

1
2
3
4
5
Vorig artikelSony introduceert zijn eerste digitale spiegelreflexcamera
Volgend artikelVolgende generatie lees- en schrijfapparaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.