Vier fotoinkjetprinters getest

2
40

De resultaten
De Canon Pixma iP4200 wint de snelheidswedstrijd. Hij haalde een snelheidsscore van 60 en hij print gemiddeld 3,6 bladzijden af per minuut. De HP kwam als tweede binnen met een score van 50 en 3 bladzijden gemiddeld per minuut. De twee Epsons lagen zeer dicht bij elkaar. De R245 was net een fractie sneller met een score van 28 tegenover 27 voor de R340. Gemiddeld haalt de R245 1,7 bladzijden per minuut en de R340 1,6 bladzijden.
Maar wie snel is levert niet altijd de beste kwaliteit. De R340 heeft de beste kwaliteitsscore met 73 punten. Zijn kleindere broer doet het bijna even goed met 72 punten. De Canon stelde een beetje teleur en haalde slechts 66 punten.

Je vraagt je wellicht af, waar HP is gebleven in de kwaliteitstest? Onze kwaliteitstesten maken gebruik van GhostScript en de HP vertoonde foutjes in de afdrukken als we voor de beste kwaliteit kozen in het printerstuurprogramma. Als we hetzelfde document afdrukten op normale kwaliteit dan was er geen fout zichtbaar. We brachten HP hiervan op de hoogte met het vermoeden dat het om een exemplarische fout ging. HP stuurde ons prompt een nieuwe printer op. We voerden onze testen opnieuw uit, maar opnieuw vertoonden de afdrukken dezelfde fout bij onze kwaliteitstesten met de keuze voor de beste kwaliteit. We deden de updates van de drivers, maar nog steeds bleef de fout.

HP_PS8050_kleurenfout.jpg

Duidelijk zichtbare banden in de afdrukken van één van de kwaliteitstesten

We brachten HP op de hoogte van de stand van zaken en ze gaven ons enkele opmerkingen en eventuele oplossingen die we konden proberen. We deden de test op een nieuw geïnstalleerd systeem, maar de fout was en bleef duidelijk zichtbaar. De afdruk 180° draaien suggereerden ze, maar ook dat gaf geen verschil. We drukten af op verschillende soorten papier, van dik tot dun van mat tot glanzend, zonder verschil.

HP_PS8050_zwartwitfout.jpg
Ook in een detail van de zwartwitafdrukken zijn er banden zichtbaar

HP kende het probleem niet en kon ons ook geen kant-en-klare oplossing bieden. Hun reactie was: "HP onderkent dat er een conflict optreedt tussen de driver van de printer en het testbestand van Data TestLab, we kunnen hieruit onmogelijk besluiten dat het een designfout betreft vermits we geen toegang konden krijgen tot de bestanden." Onze bestanden zijn evenwel auteursrechtelijk beschermd en we mogen die dus niet doorgeven. In al die jaren dat we inkjetprinterst testen, zijn we evenwel nooit een dergelijke fout tegengekomen.

Conclusie
Afhankelijk van wat jij hoog in het vaandel draagt, kun je uit deze vier inkjetprinters een duidelijke keuze maken. Kies je voor snelheid en een iets mindere kwaliteit dan ben je het beste af met de Canon Pixma iP4200. Wacht je liever wat langer op foto’s van hoge kwaliteit, dan zijn de twee toestellen van Epson jouw ding. De Stylus PHOTO R340 is 80 euro duurder dan de R245, waarvoor je zes in plaats van vier cartridges en een groter schermpje krijgt en je bovendien cd’s of dvd’s kan bedrukken. Omwille van de zichtbare fout die de HP Photosmart 8050 in onze kwaliteitstesten gaf, kunnen we deze inkjetprinter helaas niet aanraden.
Adviesprijs
Canon Pixma iP4200: 119 euro;
Epson Stylus Photo R245: 129 euro;
Epson Stylus Photo R340: 199 euro;
HP PhotoSmart 8050: 149 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelHarde-schijf-dvd-recorders met multi-format recording
Volgend artikelHalve terabyte opslag voor netwerken

2 REACTIES

  1. Het zou nuttig zijn dat de testonderzoeken ook vermelden of alternatieve vullingen van inkt (vulstations) technisch verantwoord zijn bij een bepaald model. Hiermee bedoel ik naar werking toe, niet naar kwaliteit. Ik heb al 2 printers defekt(electronica) en vermeod dat het door inktvullingen komt.

  2. Ik bezit de Pixma iP5000. De kwaliteit van de afdrukken is subliem. Binnen het jaar evenwel heb ik een dichtgelopen spuitmondje van de zwarte inkten opgelopen. Nochtans print ik geregeld om aanslibben te vermijden en reinig ik ook handmatig de printkop. Mijn \”gevoel\” is dat de spuitmonden zo miniscuul klein zijn dat er gemakkelijk verstopping optreedt. In elk geval heb ik een nieuwe printkop moeten bestellen en dat is een dure aangelegenheid. Daar wacht ik nu reeds langer dan drie maand op. Canon zou er dringend iets aan moeten doen om de levering van materialen en toebehoren binnen een aanvaardbare termijn mogelijk te maken. Zoniet vrees ik dat hun klantenpotentieel drastisch zal afnemen., spijts de kwaliteit van hun assortiment.

Reacties zijn gesloten.