Twee 6 megapixel camera’s in de arena

7
64

Opslagcapaciteit en batterijen
De Panasonic Lumix LZ5 is voorzien van 14 MB intern geheugen. Daarom is er geen SD-kaartje meegeleverd van 8 of 16 MB, zoals bij de meeste digitale fototoestellen tegenwoordig het geval is. Hij kan SD- of MMC-kaartjes aan tot een grootte van 2 GB. Hij heeft een plug-n-play USB-aansluiting en kan ook gebruikt worden voor massaopslag. Foto’s kunnen zonder probleem van het interne geheugen naar een SD-kaart verplaatst worden en vice versa.

PanasonicLDMCLZ5_zij.jpg
Panasonic Lumix DMC-LZ5

Met behulp van PictBridge kan je je foto’s probleemloos afdrukken zonder de tussenkomst van een computer. Wanneer je het fototoestel aansluit op een PictBridge compatibele printer geeft het fototoestel dit onmiddellijk aan. Op het fototoestel kan je dan kiezen of je één of meerdere foto’s wenst af te drukken, de grootte van de afdruk in te stellen en dan kan je de printopdracht starten et voilà. Om de LZ5 genoeg jus te geven om zorgeloos plaatjes te maken raad Panasonic het gebruik aan van haar eigen batterijen uit de Digital Extreme Power reeks. Deze Oxyride batterijen zouden tot drie keer meer energie leveren aan digitale toestellen dan alkaline batterijen. De LZ5 heeft twee AA batterijen nodig om te kunnen functioneren. Er werden acht Oxyride batterijen meegeleverd. Vier zulke oxiryde batterijen kosten ongeveer 6 euro dus misschien is het toch aan te raden om oplaadbare batterijen aan te schaffen, want op termijn zijn batterijen een kostelijke zaak.

CanonPSA700_lens.jpg
Canon Powershot A700

De Canon Powershot A700 is heeft geen intern geheugen, maar in de plaats hiervan levert Canon een 16 MB MultiMediaCard (MMC) mee om dit te compenseren. Ook deze kiekjesmaker ondersteunt SD- of MMC-geheugenkaartjes tot 2 GB. De Canon is ook op de hoogte van de nieuwe PictBridge technologie. Bij de A700 werden slechts twee batterijen meegeleverd, weliswaar uit het Panasonic alkaline gamma.

De uitrustingen zijn nagenoeg hetzelfde bij beide fototoestellen. Het verschil zit hem in het aantal batterijen die zijn meegeleverd en de kwaliteit ervan. Een belangrijk verschil is de handleiding. Bij Panasonic is deze meegeleverd. Bij Canon zat er zelfs geen cd bij met een handleiding dus moesten we op zoek op het internet.

Conclusie
Beide digitale camera’s zijn elkaar waard. De Panasonic Lumix LZ5 voelde iets kwalitatiever aan dan de Canon Powershot A700. Op gebied van gebruiksgemak scoren ze alletwee goed. Ze hebben ook een bijna identieke bedieningsmanier. Het scherm van de Panasonic is opmerkelijk slechter en geeft dus de genomen foto’s niet mooi weer. Bovendien heeft de camera geen aparte zoeker. Beide camera’s zijn uitgerust met PictBridge en je kan er ook filmpjes mee maken, maar die kwaliteit laat uiteraard te wensen over.
Op het vlak van de kwaliteit van de gemaakte beelden is er wel een verschil tussen beide camera’s. Zo zijn de kleuren van de Panasonic Lumix LZ5 koeler waar de Canon Powershot A700 ze veel natuurlijker toont. De foto’s van de Panasonic lijken op het eerste zicht scherper, maar hebben niet veel meer detail omdat het fototoestel softwarematig wellicht wat te veel met de foto bezig is. De Panasonic camera heeft ook last van chromatische afwijking. De Canon camera heeft geen zichtbare fouten in de gemaakte beelden waaruit we kunnen concluderen dat de Canon een betere lens heeft dan de Panasonic. Verklaart dit misschien het verschil in prijs tussen beide camera’s? De Powershot A700 is immers 60 euro duurder dan de Lumix DMC-LZ5.
Adviesprijs
Canon PowerShot A700: 349 euro;
Panasonic Lumix DMC-LZ5: 289 euro.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelBouw een zakenimperium uit
Volgend artikelNieuwe draadloze standaard
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. Ik ken de Olympus sp-510 ultra zoom camera niet, maar op papier zou dit moeten lukken: de lens is voldoende lichtgevoelig, het zoombereik is 10x optisch en equivalent van een 380 mm klassieke zoomlens en de camera heeft ook nog extra software aan boord om opnames te maken bij slechte lichtomstandigheden. MAAR: uit de hand opnames maken met het hoogste zoombereik zal wellicht niet lukken, dan moet je een statief gebruiken. Ook moet je rekening houden met de korrelvorming bij hogere ISO-waarden, maar dat is bij een klassieke camera niet anders.

  2. ik wil foto`s maken op een wielerbaan dus binnen met weinig licht
    heb dit nu gedaan met een HP Fotosmart C618 camera dit was een drama
    nu wil ik een olympus sp-510 ultra zoem kopen heeft iemand ervaring met deze camera? kan ik de rijders dichter bij halen, en een mooie scherpe foto maken? met dit toestel? ik maak foto`s van 10×15 cm .
    ik weet dat er camera`s zijn die dit kunnen, maar deze heeft voor mij een goeie prijs E229.

  3. Ik sta op het punt zo’n panasonic te kopen deze week. Kunt u mij laten weten wat ik best koop met dezelfde mogelijkheden en prijs? Thx

Reacties zijn gesloten.