Twee 6 megapixel camera’s in de arena

7
64

Belichting
De Panasonic Lumix LZ5 biedt twee lichtmeetsystemen (meervoudig en spot), zeven ISO-waarden (Auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1600), sluitertijden van 60 – 1/2000 seconden en een diafragma van f/2.8 – f/4.5. Kiezen tussen vier witbalansprogramma’s behoort ook tot de mogelijkheden. De LZ5 is ook nog uitgerust met een ingebouwde flitser. Het bereik van de flits is 4.20 meter en je kan kiezen uit drie flitsprogramma’s: Manual, Auto en Rode ogen. Een voorziening voor een extra flits is er niet.
De Canon Powershot A700 heeft twee lichtmeetsystemen (Evaluative, CenterWeighted en Spot), zes ISO-waarden (Auto, 80, 100, 200, 400 en 800), sluitertijden van 15 – 1/2000 seconden en een diafragma van f/2.8 – f/4.8. Je kan kiezen uit zeven witbalansprogramma’s. Hij is net zoals de LZ5 uitgerust met een ingebouwde flitser, maar heeft maar een bereik van 2.20 meter. Ook hier is er geen voorziening voor een extra flits. De keuze van flitsprogramma’s is ook hier: Manual, Auto en Rode ogen.

Bediening
Het menu van de Lumix LZ5 bedien je met de knoppen op de achterkant van het toestel en met de draaiknop. Met de knoppen op de achterkant kan je makkelijk door het menu van de LZ5 lopen of snel de manier van flitsen aanpassen, de belichting aanpassen of de zelfontspanner activeren. De draaiknop dient om de meest gebruikte programma’s te selecteren of in de weergavemodus te komen waarin je de foto’s die je geschoten hebt kunt bekijken op het 2.5-inch LCD-scherm met 85.000 pixels. Het scherm functioneert trouwens ook als enige zoeker. De LZ5 heeft geen aparte optische zoeker, in tegenstelling tot de Powershot A700, wat in sommige omstandigheden toch een nadeel kan zijn.

PanasonicLDMCLZ5_boven.jpg
Panasonic Lumix DMC-LZ5

Op de draaiknop staan de volgende programma’s: motion picture, macro, economy (om de batterijen te sparen), normal picture, playback, simple mode. Er zijn nog twee extra programma’s op de draaiknop en dat zijn scèneprogrammafuncties. Hiermee kan je voorgeprogrammeerde instellingen activeren voor het soort foto dat jij wenst, zoals portrait, soft skin, scenery, sports, night portrait, night scenery, food, party, candle light, fireworks, starry sky, snow, baby1, baby2 en high sensitivity. Voor elke situatie een instelling dus. In de babymodus kan je de geboortedatum van je kind in je fototoestel plaatsen zodat hij automatisch, wanneer je een foto neemt in de babystand, de leeftijd (in jaren, maanden en dagen) van je kind erbij plaatst en je zijn of haar evolutie kan volgen. Op de achterkant van de LZ5 zit niet alleen zijn grote LCD-scherm en knopjes om door het menu te wandelen, maar ook nog twee knoppen om foto’s te verwijderen wanneer je in de weergavemodus zit of om de burst modus in te schakelen waarmee je meerdere foto’s snel achter elkaar kan trekken. Het andere knopje dient om de display in te stellen. Er zijn verschillende weergavemogelijkheden: van enkel en alleen de foto op het scherm tot een histogram met alles erop en eraan. Wanneer je dit knopje langer dan een seconde indrukt, kom je in de high angle mode terecht waardoor het LCD-scherm nog voldoende zichtbaar is wanneer je een foto trekt boven je hoofd.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelBouw een zakenimperium uit
Volgend artikelNieuwe draadloze standaard
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. Ik ken de Olympus sp-510 ultra zoom camera niet, maar op papier zou dit moeten lukken: de lens is voldoende lichtgevoelig, het zoombereik is 10x optisch en equivalent van een 380 mm klassieke zoomlens en de camera heeft ook nog extra software aan boord om opnames te maken bij slechte lichtomstandigheden. MAAR: uit de hand opnames maken met het hoogste zoombereik zal wellicht niet lukken, dan moet je een statief gebruiken. Ook moet je rekening houden met de korrelvorming bij hogere ISO-waarden, maar dat is bij een klassieke camera niet anders.

  2. ik wil foto`s maken op een wielerbaan dus binnen met weinig licht
    heb dit nu gedaan met een HP Fotosmart C618 camera dit was een drama
    nu wil ik een olympus sp-510 ultra zoem kopen heeft iemand ervaring met deze camera? kan ik de rijders dichter bij halen, en een mooie scherpe foto maken? met dit toestel? ik maak foto`s van 10×15 cm .
    ik weet dat er camera`s zijn die dit kunnen, maar deze heeft voor mij een goeie prijs E229.

  3. Ik sta op het punt zo’n panasonic te kopen deze week. Kunt u mij laten weten wat ik best koop met dezelfde mogelijkheden en prijs? Thx

Reacties zijn gesloten.