Vertaalsoftware is nog verre van volwassen

1
51

In de praktijk
Qua concept is dat allemaal prachtig, maar het is natuurlijk de praktijk die telt, en hier stelt Systran hopeloos teleur. Hieronder een korte demonstratie van de vertaalkunsten van Systran.

Oorspronkelijke tekst:
In de doos zit een dikke, Nederlandstalige handleiding en een cd-rom. De installatie verloopt vlekkeloos, op de online-registratie na die naar aloude ScanSoft-gewoonte steevast mislukt. Achteraf registreren stelt gelukkig geen problemen.

De Engelse vertaling:
In the box a thick, Nederlandstalige guide and a CD-Rom sit. The installation goes spotlessly, on online-registratie after that to ancient scanSoft habit steevast failed. Afterwards register puts fortunately no problems.

In het Frans wordt dat:
Dans la boîte, un gros, le Néerlandophone manuel et un CD-Rom sont assis. L’installation se déroule impeccablement, sur online-registratie après cette vers l’habitude scanSoft steevast ancienne manqué. A posteriori enregistrent que heureusement de problèmes.

Wij betwijfelen of je met dergelijke vertalingen goede punten gaat behalen op school.


Het werkbalkje in Microsoft Word

Systran voorziet wel in "User Dictionaries (Uds)" voor woorden uit jouw eigen leefwereld, maar het lijkt bij dergelijke vertalingen niet zinvol daar verder aandacht aan te besteden.
Op zijn website belooft Systran "snelle en nauwkeurige vertalingen". Het zal je wel duidelijk zijn dat bovenstaande vertalingen niet aan deze omschrijving voldoen. Uit alle testen die we uitvoerden bleek dat de zinnen die deze vertaalsoftware genereert langs geen kanten voldoen aan elementaire grammaticale regels, syntax noch semantiek.

1
2
3
4
Vorig artikelTrio slimline dvd-spelers
Volgend artikelTV thuis en onderweg
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. Het is werkelijk zoals je het beschrijft. Grappig vondt ik het alleszins toen ik verleden jaar de eerste versie uitteste. Maar het is enkel bruikbaar als je een polyglot bent en er zelf de nodige verbeteringen kan op maken. En dan nog.

Reacties zijn gesloten.