Hoogwaardige allesvreter

0
54

Die luidsprekercalibratie moet je ook nog eens volledig manueel uitvoeren, want het automatische calibratiesysteem met een microfoon dat Pioneer in de meeste van zijn surroundreceivers inbouwde zit dus niet in deze speler. Om die manuele calibratie goed te doen, moet je gebruik maken van een geluidsmeter en een goeie calibratie-dvd: dat vind je volledig uitgelegd in onze cursus over het afregelen van een surroundluidsprekersysteem.

PioneerDV-989AVi-S_m.jpg

Het OSD (On-Screen Display) of systeemmenu van Pioneer is, zoals we dat gewend zijn, een pareltje van gebruiksvriendelijkheid dat er ook nog leuk uitziet. De luidsprekerinstellingen zijn erg volledig en laten je geluidsniveau en afstand van elk kanaal instellen, ook van de subwoofer. Bij de subwooferinstellingen hoort ook de overnamefrequentie, maar die laat Pioneer ons nog altijd niet instellen. Als je kiest voor ‘Small’ luidsprekers dan neemt de subwoofer het overeenkomstig de THX-norm over op 80 Hz. Dat we de overnamefrequentie niet kunnen instellen is wat ons betreft een tekortkoming, want bij de concurrentie (Sony, Denon, Marantz, noem maar op) kan dat dus wel. Het geluidsniveau van de individuele luidsprekers kun je afstellen tussen -6 en +6 dB. In het menu is bij de instelling voor dvd-audio de alternatieve keuze van dvd-video uitgegrijsd en dus uitgeschakeld. Die keuze hadden we liever open gehad, want wij kunnen ons voorstellen dat gebruikers de geluidsweergave van het MLP-signaal op een dvd-audioschijfje wel eens willen vergelijken met het Dolby Digital 5.1- of DTS-spoor op datzelfde schijfje.

PioneerDV-989AVi-S_sacd.jpg

Bij sacd kun je kiezen tussen de weergave van de cd-laag, of voor stereo of surround (multichannel) weergave van sacd – maar alleen in het instellingenmenu. Helaas niet tijdens het afspelen van schijfje. Je moet, om een sacd anders weer te geven, het afspelen van het schijfje volledig stoppen en dan naar het instellingenmenu van de speler gaan om dat te wijzigen.

PioneerDV-989AVi-S_ab.jpg

De afstandsbediening heeft een erg logische indeling en kun je heel vlug vloeiend gebruiken. Er is geen jogfunctie, maar persoonlijk heb ik daar sowieso nooit de zin van ingezien. De secundaire bedieningsknoppen op die afstandsbediening zijn mogelijk iets te klein voor mensen met nogal dikke vingers. De primaire functies hebben grote knoppen, dus daar is dat geen probleem. We konden net zoals bij de meeste andere spelers van Pioneer ook hier geen zoom-functie vinden.

1
2
3
4
5
Vorig artikelGezocht: snelle jongens/meisjes
Volgend artikelVlaanderen heeft eindelijk satelliet-tv