Hoogwaardige allesvreter

0
54

Eerste indrukken
De DV-989AVi heeft een 12 cm hoge kast en oogt daarmee erg fors. Met een gewicht van 9 kg voelt hij ook flink wat zwaarder aan dan een doorsnee dvd-speler, maar voor een high-end apparaat is dit eigenlijk vrij licht. Eén van onze testtoestellen is een Yamaha CDX-993 cd-speler en die is met bijna 10 kg zwaarder, terwijl hij eigenlijk minder elektronica aan boord heeft dan deze Pioneer. Yamaha had wel een joekel van een voeding geplaatst en het chassis verstevigd en verzwaard om alle mogelijke trillingen uit te sluiten. Pioneer gebruikt een drielagig chassis om hetzelfde te doen en kennelijk kan dat dus met en lager gewicht. De speler maakt in elk geval een stevige en robuuste indruk.

PioneerDV-989AVi-S_midden.jpg

Helaas geldt dat niet voor de schijflade. Net als bij zijn voorganger zien we weer een dunne en vrij fragiele lade. Daar begrijpen we dus niks van: met een kast van deze hoogte kun je toch een fatsoenlijke en oerdegelijke lade monteren? Het uiterlijk van de 989 wijkt wel af van dat van de 868. Waar de 868 een vlak front heeft, is dat bij de 989 in twee gedeeld. Dat heeft geen praktisch nut, maar doet de 989 visueel passen bij de VSX-AX versterkerserie van Pioneer die immers ook zo’n uiterlijk heeft.

PioneerDV-989AVi-S_Links.jpg

Boven de schijflade zien we een lcd-scherm voor statusinformatie en rechts en links zijn er een paar kleine ronde bedieningsknoppen met basisfuncties: open/sluit lade, versneld voor- en achteruit spoelen, afspelen, pauze en stoppen. Helemaal links zit een aan/uit-duwknop die het toestel in feite in standby schakelt, het staat nooit echt uit. Er naast zien we de drie lampjes met bijbehorende knopjes voor HDMI, ‘progressive scan’ en ‘pure audio’. Deze laatste optie schakelt het hele videocircuit en zelfs het lcd-paneel volledig uit als je een schijfje afspeelt: zo kan de werking van dat videocircuit op geen enkele wijze de muziekweergave nadelig beïnvloeden. Van ons hoeft het niet, want net zoals bij de vorige testen van toestellen met deze mogelijkheid hoorden we zelfs met onze elektrostatische luidsprekers geen verschil tussen de twee standen. We vermoeden dat het dus alleen maar toegevoegd werd om high-end puristen tevreden te stellen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelGezocht: snelle jongens/meisjes
Volgend artikelVlaanderen heeft eindelijk satelliet-tv