Zelf podcasten in een oogwenk

0
81

Software
Verder zitten er drivers bij en wat software om je op weg te helpen bij het podcasten. Op een Mac heb je die software overigens niet nodig, want het ganse systeem werkt direct samen met Garageband en de andere Mac-muziekproductiesoftware via het Mac Core Audio protocol. De software is dus bedoeld voor Windows XP systemen. De driver ondersteunt zowel WDM als ASIO (Steinberg) en de hardware kan dus samenwerken met alle Windows audiosoftware. De drivers zijn low latency zodat er geen vertragingen of uitvallen optreden bij opnames, iets wat onder XP een probleem kan zijn in tegenstelling tot de Mac.


Installatie van de drivers

Om opnames te maken wordt het opensoureprogramma Audacity meegeleverd. Dit biedt heel wat mogelijkheden, maar is voor beginners misschien niet supergemakkelijk te gebruiken.
Verder wordt een speciale Lite versie meegeleverd van het meer geavanceerde muziek- en audioproductiepakket Ableton Live 4. Die versie is beschermd tegen kopiëren via een lang serienummer en een unlock code die je via het internet of telefonisch moet ophalen en die de software verbindt aan de computer waarop hij is geïnstalleerd. Al direct na de installatie krijg je de melding dat er een update is naar versie 5 die je gratis kunt ophalen en waarvoor je een nieuw serienummer krijgt toegewezen; dus kan je de installatie nog een keer overdoen. Helaas is het onduidelijk welke versie je nu juist moet downloaden en de versie die wij binnenhaalden weigerde samen te werken met het opgegeven serienummer. Frustrerend!


Installatie Ableton Live

Na wat zoeken blijkt het probleem hem te zitten in de downloadbescherming van Internet Explorer. Als je het serienummer invoert op de pagina van Ableton krijg je de juiste versie te zien. IE vraagt dan: "Wil je dit downloaden?" Als je toestemming geeft, keer je terug naar de site van Ableton, die dan de gewone demoversie toont ter download en die werkt niet samen met het serienummer dat je ervoor kreeg. We slaagden er niet in de juiste versie 5 die met het serienummer werkt binnen te halen, toch niet via legale weg. Niet te verwonderen dat gebruikers soms eens naar een torrent gaan uit pure frustratie. Dom dom dom.

1
2
3
4
5
Vorig artikelOverzicht DiskIdee Radio podcasts 2006
Volgend artikelJabra en bluetooth, twee handen op één buik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.