Meer dan alleen een spelconsole

2
175

HD video
Laten we een kat een kat noemen: echte gamers hebben geen boodschap aan de goedkope Xbox 360 Core. Ga voor de honderd euro duurdere "normale" bundel, maar bedenk dat er heel wat betalende opties zijn die eigenlijk min of meer noodzakelijk zijn. Een extra draadloze controller kost bijvoorbeeld 45 euro. In totaal kunnen er vier worden aangesloten, waarbij elke controller geïdentificeerd wordt door lichtjes die zowel op de controller als op de console branden. De draadloze controller wordt standaard geleverd met twee AA-batterijen. Wil je oplaadbare batterijen voor je controller, dan zul je die apart moeten kopen (14,99 ¤). Hetzelfde geldt voor de USB-laadkabel die je dan nodig hebt (19,99 ¤). De oplaadbare batterij gaat overigens 25 uur onafgebroken mee.

Xbox360Draadlozecontroller.jpg
Draadloze controller

De Xbox 360 wordt standaard geleverd met een Composiet-videokabel met Scart-adapter. Spijtig genoeg is dit de slechtst denkbare aansluiting. De nieuwe console ondersteunt immers high definition (HD) video en die komt alleen tot zijn recht als je een optionele meer geavanceerde kabel koopt. Er zijn verschillende types beschikbaar voor prijzen die rond de 30 euro per stuk kosten. Het hangt van je tv of scherm af welk type je best kiest, maar de hoogst denkbare videokwaliteit krijg je met de Component- en VGA-kabels. Wil je digitaal surroundgeluid dan zul je in elk geval een van die optionele kabels moeten kopen, want de standaard meegeleverde kabel biedt uitsluitend analoog stereogeluid.
Als je alle "noodzakelijke" opties samentelt (een afstandsbediening kost ook nog eens 30 euro) dan kom je al gauw uit op een bedrag van rond de zeshonderd euro voor een volledig uitgeruste Xbox 360. Daar moet je dan nog eens 60 euro per jaar bijtellen voor Xbox Live Gold.

En mijn oude games?
Hoe zit het met de compatibiliteit met oudere Xbox-hardware en -games? Over de hardware kunnen we kort zijn: die van de originele Xbox werkt niet op de nieuwe (ook niet bijvoorbeeld de controllers). Een 200-tal oude Xbox-games werken ook op de nieuwe Xbox 360, maar je moet wel emulatiesoftware downloaden van het internet en dat kan alleen als je over de harde schijf beschikt (en natuurlijk een internetverbinding hebt). De oudere games zien er wel wat beter uit, want Microsoft programmeerde hiervoor speciale videoroutines. Overigens zijn er nog honderden oude games die dus niet werken, tot Microsoft ook voor die games emulatiesoftware vrijgeeft.

Xbox360Games.jpg

OVerzicht van enkele Xbox 360 games

Toevallig werkten zo goed als geen van de oude Xbox-games die wij tijdens onze test probeerden. Momenteel zijn er ook minder dan 20 specifieke Xbox 360 games. Het zal nog minstens een jaar duren voor de ontwikkelaars voldoende games voor het nieuwe platform hebben geschreven. Het is dus vroeg dag om al de intrinsieke kwaliteiten van de nieuwe Xbox-hardware te kunnen testen. Het handvol Xbox 320 games dat met onze testconsole werd meegeleverd kon ons niet echt overtuigen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelMuziek spelen via een draadloos netwerk
Volgend artikelPopulariteit internettelefonie stijgt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.