Meer dan alleen een spelconsole

2
175

Xbox als mediacenter
Microsoft’s nieuwe Xbox 360 is meer dan alleen een spelconsole. Microsoft positioneert dit product ook als het centrum van een compleet entertainmentsysteem. Een zogenaamde Extender voor Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (MCE) is standaard ingebouwd. Bovendien is de Xbox 360 compatibel met Windows Media Connect (WMC), een gratis update voor Windows XP en standaardonderdeel van het toekomstige Windows Vista om multimedia-inhoud in een netwerk te streamen. Verbind de Xbox 360 met een scherm en/of muziekinstallatie en de gebruiker kan daarna digitale audio, video’s en foto’s bekijken en beluisteren van andere pc’s. Is er een MCE in het netwerk dan kan daarenboven ook tv worden gekeken, (internet)radio beluisterd en zelfs tv-programma’s worden opgenomen.

Xbox360Film.jpg
Film afspelen met de Xbox 360

Om de Xbox 360 als Extender te gebruiken dient de volledige bundel met externe verwisselbare harde schijf te worden aangeschaft. De goedkopere "Core"-bundel kan standaard niet als Extender dienen, maar je kan natuurlijk achteraf wel nog de harde schijf kopen om dat toch mogelijk te maken.

Xbox360HDD_detail1.jpg
Montage externe harde schijf

De Xbox 360 dient in hetzelfde netwerk te hangen als de WMC- en/of MCE-pc’s waarmee hij moet samenwerken. Er mag ook geen firewall in de wegzitten, of het streamen zal niet lukken. Op de xbox-website staan de details over welke poorten open moeten staan en aan welke technische vereisten de netwerkverbinding moet voldoen.

Xbox360HDD_detail2.jpg
Xbox 360 met gemonteerde harde schijf

Tijdens onze test stelden we vast dat de WMC-verbinding minder eisen stelt dan de MCE-verbinding. In ons gewone testnetwerk lukte het ons zonder bijkomende configuraties om WMC aan de praat te krijgen, maar werkte de verbinding met onze MCE-computer niet. Toen we een eenvoudigere netwerkconfiguratie uitvoerden, waarbij de MCE-pc en de Xbox 360 zonder tussenstadia verbonden waren met dezelfde router, lukte het wel om de Extender-functie aan de praat te krijgen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelMuziek spelen via een draadloos netwerk
Volgend artikelPopulariteit internettelefonie stijgt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.