Meer dan alleen een spelconsole

2
175

Audio- en videokwaliteit
De kwaliteit van audio en video hangt af van de manier waarop de Xbox 360 is aangesloten, van het aangesloten scherm en muzieksysteem, van de bandbreedte op het netwerk, van de kwaliteit van het bronmateriaal en van de capaciteit en snelheid van het Windows Media Center. Op een topinstallatie is een zeer hoge kwaliteit haalbaar, met inbegrip van High Definition video tot een resolutie van 1080i. Een dergelijke topinstallatie kost natuurlijk het nodige geld. Maar zelfs op meer gewone installaties zijn zeer goede resultaten mogelijk. Wij testten de Xbox 360 Extender op een Sharp Aquos LC-26P50E lcd-tv en op een Panasonic klassieke tv en zowel met vaste als met draadloze verbinding. Zelfs de HD Video-testbestanden die we gebruikten werden over de draadloze verbinding storings- en skip-vrij weergegeven.

Xbox360Composiet.jpg
Achterkant Xbox met aangesloten standaard
Composiet-kabel met Scart adapter

Zoals gemeld wordt de Xbox 360 standaard verkocht met een Composiet Scart-kabel en ware het beter geweest als Microsoft toch op zijn minst een S-Video-kabel zou hebben meegeleverd. Voor een hoge videokwaliteit is dat het absolute minimum. Gebruikers die een LCD-scherm hebben doen er goed aan te investeren in een betere kabel. Reken op ongeveer 30 euro extra kosten. Microsoft verkoopt kabels met D-SUB VGA- en Component-aansluitingen. Die bieden allemaal een betere kwaliteit dan de standaard Composiet-kabel. Bovendien zijn de optionele kabels ook de enige manier om digitaal geluid af te tappen van een Xbox 360, want de optische digitale aansluiting is er in geïntegreerd, maar is niet aanwezig in de standaard meegeleverde kabel.

Xbox360Scart.jpg

Gebruiksvriendelijkheid
Eens geïnstalleerd is alles gemakkelijk te bedienen, zeker voor gebruikers die ervaring hebben met Windows XP. Het MCE-gedeelte reageert op de Xbox precies hetzelfde als op de MCE-pc zelf, dus ook daar is de leercurve nihil. Alles aan de praat krijgen kan wat meer werk vergen in een netwerkomgeving die wat complexer is, maar bij negentig procent van de gebruikers zal een en ander direct werken. Hoewel alles goed te bedienen is met de standaard joysticks verdient het aanbeveling te investeren in de optionele afstandsbediening. Overigens werkt de gewone MCE-afstandsbediening ook op de Xbox 360.

Conclusie
De Xbox 360 is zeker niet de "ultieme spelconsole", maar wel de beste spelconsole die er momenteel te verkrijgen is. Je kunt er ook meer mee dan alleen maar gamen; de nieuwe Xbox is immers ook een volledig multimediacentrum, en kan dienen om de inhoud van Windows XP Media Center Edition in een tweede kamer te bekijken. Kopers die het onderste uit de kan willen halen van dat systeem zullen echter nog heel wat handmatig moeten configureren, wat wellicht het petje te boven gaat van de meeste gebruikers. Ook kost die combinatie flink wat geld. Voor een volledig uitgebouwde versie betaal je bijna zoveel als voor een traditionele pc. Die hoge prijs zal echter wellicht dalen tegen eind dit jaar, want dan komt er concurrentie van Nintendo met de Revolution en vooral Sony met de PlayStation 3.
Adviesprijs
Xbox 360 Core System: 299,99 euro;
Xbox 360: 399,99 euro;
Xbox draadloze controller: 44,99 euro;
Xbox alternatieve frontjes: 19,95 euro;
Xbox Live lidmaatschap Gold voor 12 maanden: 59,99 euro.
Systeemvereisten
Ondersteunde resoluties: tot 1080i of 1.920 x 1.080 pixels geïnterlinieerd (interlaced)
1
2
3
4
5
Vorig artikelMuziek spelen via een draadloos netwerk
Volgend artikelPopulariteit internettelefonie stijgt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.