Consumentencamera met draadloze functionaliteit

0
68

In een paar eenvoudige stappen moet je de eigenschappen van het netwerk opgeven, zoals de netwerknaam (SSID), eventuele encryptiebeveiling (de Digital Ixus Wireless kent WEP en het veiligere WPA-PSK met TKIP/AES-encryptie), de encryptiesleutel in dat geval en de sleutelindex. Als je dat allemaal hebt ingegeven en het registratiemenu afsluit, verschijnt op het camerascherm de melding: "SSID Netwerknaam – Registratie gereed". De camera is dan klaar om draadloos te gebruiken en als je je DHCP-server van je netwerk zo hebt ingesteld dat hij automatisch IP-adressen moet uitreiken, dan vindt je camera het netwerk als je op de verbindknop achter op de camera drukt.

CanonIxusWireless_Draadloos.jpg

Netwerkje
In wezen is dit een vrij eenvoudige operatie. Dat dachten we, want bij onze test liep het aanvankelijk niet van een leien dakje. In ons bedrijfsnetwerk weigerde de camera eerst een verbinding te maken nadat we hem hadden geregistreerd. Na herhaalde malen op de verbindknop te hebben gedrukt, lukte het plotseling wel, ook al hadden we niets aan de instellingen gewijzigd.
Omdat in ons testlab het netwerk wat complexer is dan in een normaal thuisnetwerk, probeerden we het ook nog in ons eigen netwerkje thuis. Dat is een heel eenvoudig netwerkje, met een al wat oudere OfficeConnect Wireless Cable/DSL Gateway van 3Com waarop twee computers zijn aangesloten via een kabelverbinding en een notebook via een draadloze verbinding. Maar wat we ook probeerden, de camera kregen we niet verbonden met het netwerk. De handleiding van de Digital Ixus Wireless geeft een aantal mogelijkheden bij de foutmeldingen (aangeduid met een cijfer van 1 tot 7) die op het camerascherm verschijnen als de verbinding mislukt, maar geen van die voorgestelde oplossingen gaf een ander resultaat dan: "Verbinding mislukt". Frustrerend.

CanonDigitalIxus_zijkant.jpg

Zo eenvoudig is het dus blijkbaar niet. Bovendien moet je als gebruiker toch wel een basiskennis hebben van draadloze netwerken, wil je de oplossingen die de handleiding voorstelt, uitproberen. In ons bedrijfsnetwerk werkte het dus wel. Als de de camera een draadloze verbinding tot stand brengt, begint een blauw licht te branden bij het antenneonderdeel aan de zijkant.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelGroot plasmascherm met dubbele pixeldichtheid
Volgend artikelMultimediakrachtpatser
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.