Trio muizen uit de Cherry familie

0
102

Cherry TravelMouse M6300
De Cherry TravelMouse M6300 is ook een draadloze, optische muis. Ze heeft een zwart lichaam met een aluminiumkleurige bovenkant, maar in tegenstelling tot de Ergo Wheelmouse M6500 zijn de zwarte onderdelen hier niet voorzien van een "SoftTouch Feeling": ze voelen gewoon aan als plastic. Toch ligt deze muis ook vrij comfortabel in de hand. Ze heeft een ietwat zwaardere "klik" dan de vorige muis, wat sommige testpersonen veel beter beviel.


Cherry TravelMouse M6300 met zijn ontvanger

De muis is volkomen symmetrisch en is dus ook geschikt voor linkshandigen. Ze is ook kleiner en heel wat lichter: 100 x 65 x 40 mm en 80 gram. Het is een traditionele drieknopsmuis, de middelste knop is tegelijk het scrollwieltje. Cherry oordeelde het daarom blijkbaar niet nodig om er extra software bij te voegen.
Voor het instellen van de parameters zoals de dubbelkliksnelheid en dergelijke ben je dus aangewezen op de instellingen van Microsoft Windows of enig ander besturingssysteem. Je mist bovendien de batterij-indicatie in het systeemvak, je zult het dan maar moeten ondervinden wanneer de batterijen plat zijn. Ook hier worden twee gewone AAA-batterijen meegeleverd.
Als ontvanger voor de TravelMouse levert Cherry een "Plug-in-mini receiver with transport and power-save function" mee. Het is een kleinood (52 x 18 x 8 mm) dat erg lijkt op een USB geheugenstaafje en dat je rechtstreeks in een USB-aansluiting van je pc of notebook plugt. In de muis zelf is onderaan een handige ligplaats voor deze ontvanger voorzien. Wanneer je de ontvanger na gebruik weer in de muis steekt, schakel je daarmee automatisch ook de muis uit, vandaar de vermelding "transport and power-save function". Het maakt de muis in ieder geval gemakkelijk om mee te nemen, wat je ook wel verwacht van een TravelMouse.
Het principe van zo’n plug-in ontvanger is misschien mooi, het heeft toch zo zijn nadelen. Onze Medion Notebook heeft drie USB aansluitingen: twee achteraan en één links opzij. Nu ligt de muis normaal gezien rechts, dus zit de notebook zelf altijd tussen zender en ontvanger. Het resultaat laat zich raden: slechte ontvangst met regelmatig haperingen of zelfs helemaal geen reactie. Dat is nu wel eenvoudig op te lossen door tussen ontvanger en notebook een USB verlengkabeltje te steken √ maar dan kan je net zo goed een gewone muis-met-draad meenemen.


Een handige ligplaats voor de ontvanger onderaan de TravelMouse

Theoretisch heeft de Cherry TravelMouse dezelfde technische eigenschappen voor het optisch gedeelte als haar zusje Cherry Ergo Wheelmouse en scant ze met 800 dpi. Toch stelden we vast dat ze beduidend kieskeuriger is qua ondergrond: op een ruw oppervlak zoals een tafelkleedje was het resultaat beneden peil.

Oordeel: De Cherry TravelMouse M6300 ligt goed in de hand en met de ingebouwde ligplaats voor de ontvanger is ze gemakkelijk mee te nemen. Wanneer af en toe een kleine hapering in de beweging niet echt storend is, zoals bij een PowerPoint presentatie, is dit een prima muis. 30 euro is zeker niet overdreven. Als desktop-muis, voor taken waar een hoge precisie vereist is of voor spelletjes die een snelle reactie eisen, is deze muis evenwel af te raden.

 
Beoordeling

Prijs: 30 euro

1
2
3
4
Vorig artikelSupermarktketen komt met prepaid GSM-dienst
Volgend artikelWireless over koper
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.