Storingsvrije digitale radio klinkt beter

5
150
Dit artikel is deel 5 van 5 in het DiskIdee dossier Digitale radio in België
DossiernavigatieSony ST-SDB900 QS DAB/FM/AM Tuner

Digitale radio via kabel en satelliet
Digitale uitzendingen via satelliet bestaan al sinds enkele jaren, maar DVB-S (Digital Video Broadcasting Satellite) blijft bij ons een grote onbekende. Nochtans bestaat het aanbod uit honderden gratis te ontvangen tv- en radiokanalen, waaronder tal van buitenlandse radiostations in alle genres. Wat betreft de Belgische radiostations vind je op de satelliet twee kanalen van Radio Vlaanderen Internationaal (Astra en hotbird) en een licht aangepaste versie van La Première (Astra). Al wat je nodig hebt om die te ontvangen is een startkit voor digitale satellietontvangst met schotelantenne en digitale decoder (prijzen starten vanaf 170 euro). Uiteraard kun je dan ook verschillende niet-gecodeerde (meestal Duits- en Franstalige) tv- en radiozenders ontvangen.
Ook het nieuwe digitale tv-aanbod van Belgacom en Telenet bevat digitale radiokanalen. De achterliggende technologie is overigens dezelfde als bij digitale satelliet, namelijk DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable). Ook hier heeft de consument een speciale decoder nodig om het digitale signaal geschikt te maken voor tv en hifi-installatie. Je vindt er tussen de twintig en vijfentwintig digitale radiokanalen, afhankelijk van de leverancier. Daar zitten de traditionele FM-zenders in gedigitaliseerde vorm bij, maar ook de speciale VRT DAB-radiokanalen waaronder Donna Hitbits en Klara Continuo.

Digitale radio via het internet
Internetradio bestaat al meer dan een decennium. Alle mogelijkheden uit de doeken doen zou een apart artikel vergen. Er bestaan immers tal van websites en programma’s om via het internet naar radiostations uit alle delen van de wereld te luisteren. We concentreren ons hier echter op de Vlaamse radio-uitzendingen. Al wat je nodig hebt om die te beluisteren is een computer en een vaste internetverbinding. De geluidskwaliteit hangt af van de bitsnelheid en van de kwaliteit van de geluidskaart in de computer en die van de aangesloten luidsprekers of hifi-installatie. De bitsnelheid is (in België althans) echter nooit hoger dan 128 kbit/s. De geluidskwaliteit is dus verre van vergelijkbaar met DAB. Een nadeel is verder dat internetradio bandbreedte opsoupeert. De meeste breedbandabonnementen zetten een limiet op bandbreedte die de consument maandelijks mag verbruiken. Voor de meeste gebruikers is dagelijks meerdere uren naar internetradio luisteren daarom geen optie, zeker niet tegen hogere bitsnelheden. Maar voor occasioneel gebruik of om bijvoorbeeld van de mogelijkheden van DAB te proeven kan internetradio wel uitkomst bieden.

digitaleradio_vrtradioapplet.jpg

De VRT zendt al zijn gewone én DAB-radiostations via het internet uit op drie verschillende bitsnelheden: 16 kbit/s, 32 kbit/s en 96 kbit/s. Speciale software is niet nodig om ze te beluisteren, je kunt immers direct de adressen van de streams in uw webbrowser invoeren. Als je naar de website van VRT internetradio surft kun je echter ook de gebruiksvriendelijke VRT radioapplicatie downloaden, op voorwaarde dat op je werkt met Windows of met Mac. De applicatie toont tekstinformatie over wat wordt uitgezonden en laat toe om simpel te schakelen tussen de verschillende zenders en bitsnelheden. Ook kan de gebruiker kiezen tussen vier verschillende vormgevingen of skins.

Conclusie
Van de zeven DAB-radio’s die we testten, biedt het goedkoopste toestel, de Bush TR2003DAB, voldoende waar voor zijn geld (189 ueor). Maar voor 10 euro meer heb je wel al een draagbaar model, de Philips DA1000. Voor echte hifiliefhebbers is er de Sony SDB900, al kost die wel al een smak meer (319 euro). De andere systemen voor digitale radio bieden (nog) niet voldoende gebruiksgemak om ze echt aan te raden.
1
2
3
Vorig artikelNieuwe versie digitale leespen
Volgend artikelBush TR2003DAB Stereo Digital Radio
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. Niet akkoord dat stemmen metaalachtig en instrumenten niet gedefinieerd zouden zijn.
    Het digitale klankbeeld is perfect neutraal en het is het uiteindelijke toestel waarop DAB beluisterd wordt dat verantwoordelijk is voor de eventuele kleuring van de klank. Ik ben zelf vrij kritisch wat betreft zuiverheid van het geluid (het gevolg van het feit dat klank- en beeldtechniek gedurende twee jaar deel uitmaakten van mijn opleiding) en het toestel dat ik, na meerdere luistertests, heb gekocht geeft de instrumenten heel gedetailleerd weer, ook de stemmen worden warm en natuurlijk en zonder galm weergegeven (het geluid deed me zelfs even terugdenken aan de warme klank van de radio\’s die nog zogenaamde \”buizen\” of \”lampen\” als versterkerelement gebruikten).
    Voor de geïnteresseerden, mijn toestel is een Tivoli Audio model DAB + stereo speaker. (Op het internet zijn trouwens genoeg tests van DAB-ontvangers te vinden met beoordeling van de klankkwaliteit )

  2. DAB radio is kwalitatief NIET beter dan FM, wel ruisvrij. De stemmen klinker holler en metaalachtiger, veel minder natuurlijk doorleefd. Ook de instrumenten lijken verder af en niet zo gedefinieerd. Belgie heeft de verkeerde keuze gemaakt, liever kwantiteit dan kwaliteit … Zou dus ideaal zijn in de auto ….zonder motorgeluid en rolgeluiden en verkeersgeluiden ; heeft dus weinig zin

  3. We lezen reacties wel degelijk hoor, maar digitenne is ook uitgegroeid tot een algemeen Nederlands woord voor DVB-T: het bekt toch wel een heel stuk beter ook. Daarnaast is er inderdaad de Nederlandse provider Digitenne. Het is zoals met aspirine, ook ooit een merknaam van Bayer. De VRT-kanalen zijn ook digitaal te beluisteren via de kabel (dus DVB-C), maar tegen een lagere kwaliteit. DAB biedt de hoogste kwaliteit. Er bestaan plannen voor een Vlaamse satellietzender, maar of die ook radio zal uitzenden dat weet ik niet.

  4. Het is inderdaad zo dat er verschillende concurrerende technologieën bestaan, maar daarom heeft de consument nog geen keuze: de kanalen van VRT zijn digitaal te ontvangen via DVB-T, DAB en Internet radio. Ze zijn niet digitaal beschikbaar via DRM of satelliet (en voor zover ik weet ook niet digitaal via de kabel).

    Alweer verwart de auteur de service provider Digitenne (enkel in Nederland) met de technologie DVB-T. Blijkbaar lezen de auteurs deze reacties niet.

Reacties zijn gesloten.