Storingsvrije digitale radio klinkt beter

5
150
Dit artikel is deel 5 van 5 in het DiskIdee dossier Digitale radio in België
DossiernavigatieSony ST-SDB900 QS DAB/FM/AM Tuner

Digitenne
Digitenne of DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is op de eerste plaats bedoeld voor de uitzending van digitale tv via de gewone ether. Maar via DVB-T worden ook radiostations uitgezonden. dvb-t_logoDe VRT zendt al zijn DAB-radiostations ook uit via DVB-T. (De commerciële zenders kan men niet via DVB-T ontvangen.) Het resultaat is dat er ondertussen dus twee gelijkaardige digitale radiosystemen bestaan die via een gewone (binnenhuis)antenne werken.
Er bestaat wel een belangrijk verschil tussen digitale radio via DAB en via digitenne: bij dit laatste systeem wordt een lagere bitsnelheid gebruikt. Daardoor klinkt radio via digitenne een stuk slechter dan via DAB en niet echt beter dan via FM. De luisteraar heeft natuurlijk wel nog het voordeel van een vrijwel storingsvrije ontvangst.
Om DVB-T te ontvangen is een speciale decoder en een (binnenhuis)antenne nodig. Je sluit die aan op je tv en/of op je hifi-installatie. Omdat DVB-T decoders op de eerste plaats bedoeld zijn voor tv-ontvangst bieden ze meestal geen eigen display. Wie radio wil beluisteren moet dan zijn tv opzetten om een zender te kunnen kiezen, tenzij je de zenders uit je hoofd kent en het gewenste station kiest via de cijfers op de afstandsbediening. DVB-T is daarom veel minder gebruiksvriendelijk dan DAB. Voordeel is dan weer dat DVB-T decoders doorgaans een stuk goedkoper zijn dan DAB-ontvangers en dat je er de tv-mogelijkheid als het ware gratis bij krijgt.
De Duitse fabrikanten Hirschmann en Synergy leveren de eerste generatie van DVB-T-ontvangers voor in de auto. Je kunt daarmee in de wagen zowel tv bekijken als radio beluisteren. Grotere fabrikanten zoals Pioneer bestuderen of ze ook DVB-T ontvangers op de markt zullen brengen.

Digitale radio via korte golf
Om het allemaal nog ingewikkelder te maken bestaat er nog een derde systeem voor digitale radio via de ether, namelijk DRM of Digital Radio Mondiale. DRM gebruikt de AM-band (beneden 30 MHz) en kan DAB_DRM.gifdaardoor langere afstanden overbruggen dan DAB of digitenne. Een DRM-ontvanger biedt ongeveer dezelfde geluidskwaliteit als een FM-ontvanger en zal ook nog de analoge FM- en AM-banden kunnen ontvangen.
Bestaande AM-zenders kunnen eenvoudig worden aangepast aan de DRM-technologie. De verwachting is dan ook dat dit systeem snel in gebruik zal worden genomen. RTL, de grootste radiomaker in Europa, start binnenkort in elk geval met vier DRM-radiozenders gericht op België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. VRT en RTBF hebben voorlopig nog geen DRM-plannen. Het Vlaams Belang kwam onlangs in het nieuws met radiouitzendingen via DRM. Maar die zijn ondertussen weer afgevoerd.
Wie al een voorproefje wil van wat DRM biedt, kan terecht op de DRM Software Radio website. Daar vindt je WinRadio DRM, Windows-software die sommige bestaande pc-radiokaarten omvormt tot DRM-ontvangers. De software kost ongeveer 40 euro.

1
2
3
Vorig artikelNieuwe versie digitale leespen
Volgend artikelBush TR2003DAB Stereo Digital Radio
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. Niet akkoord dat stemmen metaalachtig en instrumenten niet gedefinieerd zouden zijn.
    Het digitale klankbeeld is perfect neutraal en het is het uiteindelijke toestel waarop DAB beluisterd wordt dat verantwoordelijk is voor de eventuele kleuring van de klank. Ik ben zelf vrij kritisch wat betreft zuiverheid van het geluid (het gevolg van het feit dat klank- en beeldtechniek gedurende twee jaar deel uitmaakten van mijn opleiding) en het toestel dat ik, na meerdere luistertests, heb gekocht geeft de instrumenten heel gedetailleerd weer, ook de stemmen worden warm en natuurlijk en zonder galm weergegeven (het geluid deed me zelfs even terugdenken aan de warme klank van de radio\’s die nog zogenaamde \”buizen\” of \”lampen\” als versterkerelement gebruikten).
    Voor de geïnteresseerden, mijn toestel is een Tivoli Audio model DAB + stereo speaker. (Op het internet zijn trouwens genoeg tests van DAB-ontvangers te vinden met beoordeling van de klankkwaliteit )

  2. DAB radio is kwalitatief NIET beter dan FM, wel ruisvrij. De stemmen klinker holler en metaalachtiger, veel minder natuurlijk doorleefd. Ook de instrumenten lijken verder af en niet zo gedefinieerd. Belgie heeft de verkeerde keuze gemaakt, liever kwantiteit dan kwaliteit … Zou dus ideaal zijn in de auto ….zonder motorgeluid en rolgeluiden en verkeersgeluiden ; heeft dus weinig zin

  3. We lezen reacties wel degelijk hoor, maar digitenne is ook uitgegroeid tot een algemeen Nederlands woord voor DVB-T: het bekt toch wel een heel stuk beter ook. Daarnaast is er inderdaad de Nederlandse provider Digitenne. Het is zoals met aspirine, ook ooit een merknaam van Bayer. De VRT-kanalen zijn ook digitaal te beluisteren via de kabel (dus DVB-C), maar tegen een lagere kwaliteit. DAB biedt de hoogste kwaliteit. Er bestaan plannen voor een Vlaamse satellietzender, maar of die ook radio zal uitzenden dat weet ik niet.

  4. Het is inderdaad zo dat er verschillende concurrerende technologieën bestaan, maar daarom heeft de consument nog geen keuze: de kanalen van VRT zijn digitaal te ontvangen via DVB-T, DAB en Internet radio. Ze zijn niet digitaal beschikbaar via DRM of satelliet (en voor zover ik weet ook niet digitaal via de kabel).

    Alweer verwart de auteur de service provider Digitenne (enkel in Nederland) met de technologie DVB-T. Blijkbaar lezen de auteurs deze reacties niet.

Reacties zijn gesloten.