Hulpmiddelen voor eersteklas huiswerk

0
164

Woordenboek en rekenmachine
Voor een juiste spelling wordt Kramers Woordenboek Nederlands meegeleverd. Het is een rechtuit, rechtaan verklarend woordenboek met vermelding van geslacht, meervoudsvorm, klemtoon en woordsplitsing. Toch hebben we bedenkingen wanneer we in het woordenboek uitdrukkingen als "Awel zulle" (verklaring: welnu) aantreffen, en naast paardebloem ook paardenbloem – weliswaar met de verklaring "niet-officiële spelling van paardebloem".


De grafische rekenmachine

Van een totaal ander niveau is de Grafische rekenmachine. Volgens de beschrijving op de doos "helpt het leerlingen bij het visualiseren en oplossen van wiskundige en scheikundige opgaven". Hier voel je het gebrek aan enige begeleidende handleiding nog het hardst aan. Je start het programma en je staart naar een leeg blad. De helpfunctie is gelukkig zeer uitgebreid en bevat vele voorbeelden, maar behandelt item per item en is dus niet als een doorlopende cursus te gebruiken.
Deze rekenmachine is bedoeld voor de hogere jaren van het Secundair Onderwijs. Het is onbegonnen werk alle mogelijkheden te vermelden, voor kenners een korte opsomming:
– het berekenen van standaard rekenkundige functies, zoals wortels en logaritmen;
– het berekenen van trigonometrische functies, zoals sinus en cosinus;
– het uitvoeren van matrix en vectorbewerkingen, zoals inversen en kruisproducten;
– het berekenen van basisstatistieken, zoals gemiddelde en standaarddeviatie;
– het uitvoeren van bewerkingen met complexe getallen;
– het maken van 2D- en 3D-grafieken in Cartesische, polaire, cilindrische en sferische coördinaten;
– het berekenen van numerieke en symbolische oplossingen voor een vergelijking.


De oplossing van een vergelijking. Dat kostte vroeger meer werk!

De bewering dat deze rekenmachine ook gebruikt kan worden voor het oplossen van scheikundige opgaven is op zijn zachtst gezegd misleidend. Wij denken dan spontaan aan het oplossen van redox-vergelijkingen en dergelijke – we spreken hier immers over een huiswerkhulp voor studenten. Niets daarvan: je kunt alleen enkele simpele wiskundige berekeningen maken over dichtheid en molariteit, en dat is het dan.
Het maken van grafieken is dan weer een troef: prachtige resultaten, gemakkelijk te schalen en vlot te kopiëren naar MS Word, PowerPoint, enzoverder.


Duidelijke, gemakkelijk te exporteren grafieken

1
2
3
4
5
Vorig artikelUitbreiding FinePix camerareeks
Volgend artikelmuziektelefoon met een draaidesign.
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.