MP3-spelers waarmee je opvalt

6
54

Music maestro please!Olympus_MR100_dock.jpg
Op een harde schijf van 5 GB passen vlotjes meer dan 1000 nummers in MP3- of WMA-formaat, goed voor enkele dagen muziekplezier. Maar hoelang houdt onze m:robe MR-100 het vol? Volgens de handleiding is de Lithium-ion batterij van 700 mAh goed voor zo’n 12 uur, maar dat is toch wel erg optimistisch. Wij deden de test in zowat de meest optimale omstandigheden. We lieten het quasi nieuwe toestel met een volledig opgeladen batterij rustig in een hoekje spelen tot het stilviel. Hierbij was het stroomverbruik van het LCD-scherm zowat nihil. Om het uur controleerden we wel de batterij-indicatie. Na 7 uur gaf die nog 2/3 capaciteit aan, na net iets minder dan 8 uur viel het toestel evenwel stil en verscheen de indicatie "battery empty". In de praktijk gebruik je waarschijnlijk ook nog af en toe het display om een ander liedje te kiezen of om het volume bij te regelen, en dan geven we het toestel hooguit een autonomie van 6 à 7 uur. Dat is echt wel weinig.
De batterij van het toestel kan zonder speciaal gereedschap niet vervangen worden. Je kunt dus geen reservebatterij meenemen. Bovendien kan je je m:robe MR-100 alleen herladen in zijn dockingstation. Dit wil dus zeggen dat je onderweg niet alleen het voedingsblok moet meesleuren, maar ook nog eens het dockingstation – praktisch is toch anders. En een volgende onprettige vaststelling: het herladen van de batterij duurt maar liefst een volle 3 uur!

De m:robe MR-100 in het gebruik
Natuurlijk koop je een MP3-speler in de eerste plaats om naar muziek te luisteren. De liedjes die je geïmporteerd hebt staan nu niet langer in mappen zoals op je pc, maar allemaal samen in één map. Wanneer je nu zonder meer op play drukt krijg je alle liedjes voorgeschoteld in een willekeurige volgorde. De m:robe MR-100 kan de liedjes wel ordenen volgens artiest, album, genre, composer of jaartal – tenminste in zoverre die gegevens in het MP3-bestandje zijn vermeld. Op die manier kan je vrij snel een bepaald liedje terugvinden, of alle liedjes beluisteren van een bepaalde zanger of van een bepaald album.
Ook kan je in de software m:trip zelf selecties maken uit je liedjes in zogenaamde "playlists". Alle informatie is duidelijk af te lezen van het grote rode monochroom LCD-scherm van 1,7" (4,3 cm) met 20.480 pixels.


Een duidelijk leesbaar display

De klankkwaliteit van de m:robe MR-100 is aanvaardbaar zonder meer. De meegeleverde oortjes zijn goed, maar niet uitzonderlijk. Nu zijn geluidsinstellingen voor een deel een kwestie van smaak, daarom is het toestel uitgerust met een equalizer. Die is weliswaar niet continu instelbaar, maar je krijgt de keuze uit de 16 presets zodat er toch wel iets bij zal zijn dat je bevalt. Het maximum geluidsniveau is vrij beperkt, misschien wel te beperkt. Dat mag dan wel een bescherming voor je oren zijn, maar het bleek op straat zowat onmogelijk om klassieke muziek te beluisteren.


De klank is goed maar niet uitzonderlijk

Conclusie
De m:robe MR-100 is blits, elegant en oogt futuristisch maar dat mag ook wel voor 269,00 euro. Met zijn vrij beperkte autonomie, zijn onpraktische manier van herladen en zijn niet bepaald gebruiksvriendelijke software behoort hij niet tot onze favorieten.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelWegens succes verlengd
Volgend artikelMuzikaal docking station voor Zen Micro
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

6 REACTIES

  1. @ Michel: Toch even opletten, Olympus is gestopt met de productie van deze MP3-spelers. Logisch dat de prijs zakt, maar het worden \”afdankertjes\”!

  2. En als je dan toch interesse hebt in de m:robe 500, kijk dan ff in Duitsland. Daar kost\’ie nog maar 200 euro. Miischien is íe dan wel weer leuk.

  3. Ik heb de m:robe 100 nu sinds 2 maanden. Wat het geluid betreft: de meegeleverde 00rtelefoontjes zijn inderdaad niet van de allerbeste kwaliteit. Ik raad aan om een paa (tevens beter zittende) plug-in oortelefoons voor aan te schaffen. Dat geldt niet alleen voor de m:robe, maar wat mij betreft voor bijna alle mp 3 spelers. Bovendien wordt het geluid vele malen beter. Dus ook van de m:robe. Daarnaast is nieuwe software te updaten van de website van Olympus. Nieuwe filmware downloaden en het volume kan harder. Houdt nog niet over, maar met de volumeknop op zijn hoogst kan je toch echt fluitende oren krijgen!

    De software is niet handig, een kwartiertje puzzelen en je bent er aan gewend. Het gemis van een gebruiksaanwijzing is een gemis.

    Wat mij betreft een speler voor zijn uiterlijk en toch goede geluid. De minpunten als dockingstation en oortelefoon heb ik verder niet als storend ervaren. Wat mij betreft een aanrader.

  4. Ik heb al 2 maanden de mr-100 maar ik raad \’m niet aan, vanwege de hoge prijs en omdat hij geen handige menu keuze\’s heeft… we erg stijlvol though

  5. Ik heb sinds kort de m:robe 500, waar ik mij aan erger is het ontbreken van een goede handleiding, ik heb wel iets in het nederlands van olympus ontvangen, maar kan hier weinig mee.
    Alles is in een andere taal tot chinees aan toe maar er is totaal niets in het nederlands te vinden. Verder gebruikt olympus weer een afwykende usb stekker zodat het onmogelijk is om foto\’s rechtstreeks van mijn foto camera (panasonic DMC F1Z) op de M:ROBE te zetten.

    IK beschouw de aankoop van de m:robe als een geweldige MISKOOP !!!!!!!!

  6. ik heb sinds kort de 100. waar ik me inderdaad dood aan erger is dat er geen nederlandse handleiding bij zit.
    ook de software, je moet het zelf allemaal maar uitzoeken. bedankt olympus!!

Reacties zijn gesloten.