Het vuur aan de schenen van Microsoft Office

0
98

Kritiek
We hebben wat zitten spelen met allerlei door Microsoft Office aangemaakte documenten. Die konden allemaal prima met behoud van alle attributen zoals indexen, voetnota’s en kruisverwijzingen ingelezen worden. Het is maar als je zo’n document daarna wijzigt met OO en bewaart, dat teruglezen in Microsoft Office voor problemen kan zorgen.
Zo blijken er lichte wijzigingen in de lay-out aangebracht te zijn die een herpaginering noodzakelijk maken, maar Word crasht als we dat uitproberen. Okay, dit is een probleem van Word en niet van OO Writer, maar je verlangt natuurlijk wel dat elk document aangemaakt met OO ook perfect teruggelezen kan worden door iemand die met Microsoft Office werkt. Dat kunnen we met deze bèta van OO dus niet garanderen. De inhoud en 95% van de lay-out is er wel, maar er kunnen daarnaast dus nog lichte problemen optreden.

OpenOffice20_Base1.jpg
Database wizard

Onze enige andere kritiek gaat over de databasewizard. Er zijn twee manieren om met willekeurige databases te connecteren: ofwel via ODBC, ofwel via JDBC. Voor dit laatste moet natuurlijk een Java Runtime op jouw systeem aanwezig zijn, maar als die er niet is helpt OO je niet die te downloaden en te installeren. Dat is niet onze hoofdzorg. Wel dat het systeem je niet helpt om ODBC- of JDBC-sturingen te vinden, te downloaden en te installeren. Je moet van voor tot achter alles zelf doen om die behoorlijk in je systeem te integreren en je krijgt van OO geen enkele uitleg of hulp hierover. De meeste eindgebruikers zullen hierover struikelen.

Conclusie
Een heel sterk punt van OpenOffice 2.0 (en StarOffice 8 in de loop van de zomer) is de ondersteuning van de door de Europese Commissie aanbevolen OASIS OpenDocument XML-bestandsformaten. De uitwisseling met Microsoft Office is erg goed, maar niet helemaal perfect. Al bij al is dit een schitterende kantoorsuite die je zowat alle functionaliteit geeft die jouw en ons hartje maar kan begeren… gratis en voor niks!
Adviesprijs
Gratis
Systeemvereisten
Beschikbaar voor verschillende platformen – Windows (Win9x, Me, 2000SP2+, XP, 2003, 128 MiB RAM, 200 MB vrije harde-schijfruimte); Linux (kernel 2.2.13+, glibc2 2.2.0+, 128 MiB RAM, 200 MB vrije schijfruimte, X-Server met 800x600x256 of beter); andere…
1
2
3
4
5
Vorig artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Volgend artikelInterne en externe dvd-brander