Het vuur aan de schenen van Microsoft Office

0
98

In dit artikel gaan we OO 2.0 niet uitgebreid vergelijken met de laatste Microsoft Office. Je kan een vergelijkende test tussen OpenOffice/StarOffice en Microsoft Office lezen in dit artikel. Hij concludeerde toen dat OpenOffice/StarOffice qua functionaliteit, compatibiliteit en werksnelheid gelijkwaardig aan of beter dan Microsoft Office is. Meer nog: "We kunnen dan ook geen goede reden bedenken waarom je niet zou overschakelen op OpenOffice." In deze test concentreren we ons eerder op wat er nieuw is in OO 2.0 tegenover de versie 1.1.

OpenOffice20_Calc.jpg
OpenOffice Calc met een tabel uit de vergelijking tussen
OpenOffice 1.1/StarOffice 7.0 en Microsoft Office 2003

Nieuwigheden
De voor techneuten meest in het oog springende nieuwigheid is waarschijnlijk de nieuwe OpenDocument-bestandsformaten van OO 2.0. Dit gaat over de platform- en leverancier- of producentonafhankelijke bestandsformaten die ontwikkeld werden door OASIS. De Europese Commissie heeft na onderzoek overigens een aanbeveling gedaan om deze OASIS OpenDocument-formaten als standaard te gebruiken. Voor meer informatie hierover verwijzen we u graag naar en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument en www.oasis-open.org.
Er zijn allerlei nieuwe dingen in verband met de lay-out van de OO-applicaties (zoals nieuwe grafische objecten, multipanelenweergave en nog meer) die het leven vergemakkelijken. Ook is er een nieuwe ‘mail merge’-wizard die je toelaat te werken met grote aantallen correspondenten.

OPenOffice20_mail_merge.jpg
Mail Merge wizard

Ook sleutelde men aan een verbeterde Microsoft Office-compatibiliteit (onder andere voor Calc geneste tabellen en 65.536 rijen). Ook nieuw is een speciaal voor OpenOffice door derden ontwikkelde open source WordPerfect-filter. Bij het bewaren van documenten kan je kiezen voor een export naar PDF: hierbij kan je allerlei parameters instellen, bijvoorbeeld in welke resolutie en met welke kwaliteit plaatjes in de PDF geïntegreerd moeten worden.

OpenOffice20_PDFexport.jpg
Alle OpenOffice applicaties kunnen exporteren naar PDF

1
2
3
4
5
Vorig artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Volgend artikelInterne en externe dvd-brander