Het vuur aan de schenen van Microsoft Office

0
98

Database
Hoewel OpenOffice/StarOffice van oudsher altijd een database-applicatie aan boord had, is die behalve in de allervroegste versies altijd verborgen gebleven. Dat had te maken met de redelijk gebrekkige functionaliteit en het gevoel dat die niet snel genoeg op te krikken was naar Access-achtige niveau’s. Met ingang van versie 2.0 zal OpenOffice opnieuw een duidelijk zichtbare databaseapplicatie aan boord hebben. Databases worden hier beschouwd als gewone bestanden en kunnen letterlijk alle informatie bevatten (tabellen, data, queries, formulieren en rapporten) zonder de noodzaak je pc te verbinden met een externe databaseserver of gegevensbron. Dit soort databasedocumenten vereist geen enkele kennis van databases, databaseservers, tabellen, queries of SQL en is dus zeer geschikt voor beginnende gebruikers.

OpenOffice20_Base2.jpg
OpenOffice database tabellen, queries, formulieren en rapporten

Meer geavanceerde gebruikers krijgen een wizard om een database te definiëren die via een ODBC- of JDBC-sturing bereikbaar is. Hier is duidelijk veel werk in gestoken en we hebben de indruk dat deze Base wel degelijk Access naar de kroon kan steken, al moet er dan worden geïnvesteerd in nieuwe applicaties, want Access-applicaties zijn uiteraard niet converteerbaar naar Base.

OpenOffice20_toolbars.jpg
Taakbalken kunnen worden losgekoppeld en verplaatst

Voor de gebruikers die graag hun desktop en applicaties aan hun smaak willen aanpassen, biedt OO 2.0 een verregaande aanpasbaarheid van de OO-interface. Zo kunnen nu alle takenbalken losgekoppeld en verplaatst, aangepast en weer aangekoppeld worden op vrijwel willekeurige locaties.

1
2
3
4
5
Vorig artikel5 megapixel camera voor de ambitieuze instapper
Volgend artikelInterne en externe dvd-brander