Spiegelreflex op basis van FourThirds standaard

9
153

Bediening
Rechts boven op het toestel vind je de belangrijkste bedieningselementen terug: de ontspanknop, de aan-uit-schakelaar, de centrale commandoknop en het instelwieltje. Nadat je het toestel hebt ingeschakeld stel je het gewenste belichtingsprogramma in met de commandoknop. Als je kiest voor "P" of program wordt zowel de sluitertijd als de diafragmaopening door het toestel gekozen. Andere olympuse300_commandoparameters, bijvoorbeeld de ISO-waarde of de witbalansmodus, moet je wel zelf instellen. Zoals het hoort bij een toestel uit deze klasse kan je ook volledig manueel werken of met de sluitertijden- of diafragmavoorkeuze.
De Olympus E-300 is voorzien van een hele reeks scène-programma’s waaronder een paar die je zelden ziet bij andere camerafabrikanten, zoals voor reproductie van documenten of high key opnamen. De meest gebruikelijke kan je direct selecteren met de commandoknop. De andere stel je in door de knop in de stand "scène" te plaatsen en dan op de monitor het gewenste belichtingsprogramma uit te kiezen. Als je regelmatig de manuele modus gebruikt mis je wel een extra instelwieltje zodat sluitertijd en diafragma tegelijkertijd kunnen worden aangepast.
Volgens de fabrikant verhoogt de Olympus TruePic Turbo Processor de verwerkingssnelheid van de 8 megapixel beelden aanzienlijk. De processor moet zorgen voor een vlottere bediening en betere reactietijd van het toestel bij het opstarten. Door het buffergeheugen van 64 MB en apart werkgeheugen kan je tot 2.5 beelden per seconde schieten in TIF of RAW en hoogste resolutie-instelling. In de praktijk blijkt het toestel vlot bruikbaar, maar zeker geen snelheidsduivel. De scherpstelling is eigenlijk eerder aan de trage kant.
De grafische interface van het besturingssysteem van de Olympus E-300 is niet bepaald een schoolvoorbeeld van overzichtelijkheid. De bediening moet je met de gebruiksaanwijzing in aanslag bestuderen en is dus minder intuïtief dan bij andere merken. In het begin loop je wat verloren in de verschillende menu’s en submenu’s.

Je navigeert door de instellingen door middel van de vier als shuttleknop gemonteerde druktoetsen. Na de opname bekijk je je foto’s op het LCD-scherm. Je kan de kiekjes in hun geheel, maar ook als thumbnails weergeven. Als je wil bekijk je de belichtingsinformatie of het histogram.

OlympusE300_rug.jpg

Witbalans
De witbalans pas je eenvoudig aan door de "WB" knop ingedrukt te houden en tegelijkertijd met het instelwiel de gewenste waarde te selecteren. Je controleert je handelingen op de monitor. Je ziet op dit scherm zowel een pictogram als de overeenkomstige kleurtemperatuur in graden Kelvin. Je kan dus bij kunstlicht bijvoorbeeld kiezen uit 3000 °K of 3600 °K. Dit kan van belang zijn als je fotografeert bij het licht van gloeilampen of bij halogeen verlichting. Je hebt zelfs drie presets voor TL-verlichting en ook drie voor daglicht. Dit laatste is niet uitzonderlijk. De meeste toestellen laten de keuze tussen zon, bewolkt en schaduw. Het is eveneens mogelijk om zelf presets of een "custom white balance" aan te maken. Dat het toestel ook een automatische witbalans kan maken spreekt voor zich.


dagdag dagauto


flashflash flashauto


halogeenhalogeen halogeenauto

OlympusE300_TL.jpg
TLTL TLauto

De resultaten van de testopstelling zijn behoorlijk goed. Eigenlijk gaat het toestel alleen bij TL-verlichting behoorlijk in de fout. De presets vertonen sterke kleurzwemen bij elke kleurtemperatuurinstelling, dus zowel bij 4000 °K, 4500 °K als 6500 °K (afgebeeld 4500 °K). Als je bij dezelfde verlichting gebruik maakt van de automatische witbalans krijg je foto’s met een sterke groenzweem. Alhoewel er over het algemeen weinig bij TL-licht wordt gefotografeerd moet Olympus hier duidelijk nog wat aan sleutelen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelPDF-documenten inlezen
Volgend artikelStandaard dubbelzijdig printen

9 REACTIES

  1. Heb de e-300 ondertussen al een zestal maanden en ben nog steeds erg tevreden over dit toestel. Prijs/kwaliteit vind je niet beter. Mooie heldere kleuren, zeer robuuste body en niet vergeten de ingebouwde stoffilter, zeer handing als je veel van lenzen vernadert.
    De standaard lenzen die je bij deze kit krijgt zijn beter dan die bij canon of nikon. Als je geen erfenis van oude lenzen bezit is dit absoluut eengoede keuze.

  2. \’k heb de E-300 nu ruim een maand en ben zeer tevreden. \’t was wel even wennen aan het model. Maar de perfectie manier waarop deze camera in de hand ligt + de stof verwijderings oplossing + de hoge beeld qualiteit + de scherpe prijs voor een set met twee hoogwaardige objectieven was doorslag gevend. En behalve dat is er ook nog een forum waar de E-300 gebruikers welkom zijn n.l. http://www.digifotofreak.nl om de ervaringen uit te wisselen.

  3. Heb zelf de keuze gemaakt voor de Olympus. Ben er erg blij mee!
    Buurman ook enthousiast koos er ook voor.
    Nikon heb ik 5 jaar geleden gehad en veel problemen mee gehad. Was natuurlijk wel andre type dan de D-70.

  4. ben benieuwd welke het uiteindelijk geworden is……..
    alvast bedankt voor de reaktie !

  5. Ik twijfel tussen de aanschaf van een Nikon D-70 en die van een Olympus E 300. Wie kan mij advies geven. Zowel de voor- en nadelen wil ik dan graag van beide camera\’s op een rijtje zetten

Reacties zijn gesloten.