Eenvoudig en betaalbaar OCR-programma

5
89

Zonder scanner
Een laatste test betreft het inlezen van bestaande figuren, een optie in stap 1 van het proces, herinner je je nog? ABBYY kan overweg met afbeeldingen van het type BMP, PCX, JPEG, TIFF of PNG. Waarschijnlijk zal je JPEG wel herkennen, dat is zowat het meest gebruikte bestandstype voor digitale foto’s. We namen dan ook met onze camera een foto van een folder en gebruikten die in ABBYY. En ja, de tekst werd keurig herkend! De eerlijkheid gebiedt ons hier toe te geven dat we de test herhaalde keren moesten overdoen, omdat de flits een verblindende reflectie gaf op de folder maar zonder flits was de foto te onscherp. Wat ABBYY Scan to Office niet kan, is het inlezen van PDF-bestanden. Daarvoor heeft ABBYY Software echter een ander programma in de rekken liggen: ABBYY PDF Transformer.


Ook op deze foto wordt de tekst herkend en geconverteerd

Conclusie
De bedoeling van OCR-programma’s is uiteindelijk om je tijd te laten besparen door bestaande, gedrukte informatie om te zetten in digitale tekst die je dan verder kan gebruiken in je tekstverwerker zonder eerst alles over te typen. Eenvoud en nauwkeurigheid zijn hierbij sleutelwoorden. ABBYY Scan to Office beantwoordt volledig aan dit profiel: het is uitermate eenvoudig in gebruik en de resultaten zullen in de meeste gevallen meer dan bevredigend zijn. Hoe dan ook, het blijft aan te bevelen in het bijzonder telefoonnummers, e-mail adressen en URL’s achteraf grondig te controleren, want voor een OCR-programma zijn dat tenslotte betekenisloze tekenreeksen.
Adviesprijs
39,95 euro
Systeemvereisten
Pc met Pentium of AMD processor, 200 MHz of hoger; Windows XP, 2000, NT 4.0 (SP6 of hoger), Me/98; 64 MB RAM (Windows XP/2000/NT 4.0) of 32 MB (Windows Me/98); 150 MB op vaste schijf + 70 MB voor programmawerking; 100% TWAIN compatible scanner, digitale camera of faxmodem; SVGA videokaart en monitor (min. resolutie 800 x 600 pixels)
1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos digitale televisie bekijken
Volgend artikelBreed inzetbare multimediaprojector
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

5 REACTIES

  1. Hallo Franky,
    Ik kan je wel garanderen dat ik tijdens het testen niet alleen ABBYY open had staan, maar soms ook tegelijkertijd Word, Excel, Outlook, IE, Paintshop Pro (voor de screencaptures) – en dat ik geen enkele crash gehad heb. Nochtans was dat maar een oud PC-tje Pentium III.
    Over de helpdesk kan ik je niets vertellen, dat is ook moeilijk te testen – hier blijf ik je het antwoord schuldig.
    Ik heb wel alle gebruikte documenten bijgehouden – mocht de nieuwe OmniPage of ReadIris of weet ik veel welke OCR toevallig in mijn handen vallen, doe ik dezelfde test opnieuw, en dan kunnen we zinnig vergelijken!

  2. Jammer dat je geen vergelijking maakt met OmniPage van Scansoft, dat stikt van de fouten, vol onherstelbare bugs zit en het ene blue screen of death na het andere genereert (zelfs op en kersverse XP-installatie). Daarnaast hebben ze bij nog de slechtste helpdesk uit de hele softwarewereld. Doet Abby hier ook beter?

  3. Bedankt!

    Ik vond het apropos indrukwekkend dat het programma die foto nog kan \”lezen\”. Een goede bespreking!

  4. Je drukt het perfect uit, Andreas: je gaat een deel van het ingebouwd gebruiksgemak missen – maar wees gerust: de functionaliteit blijft. Alleen zal je steeds in twee stappen moeten werken: eerst ABBYY om te scannen, en het resultaat opslaan als DOC, XLS of RTF. Dan je eigen tekstverwerker / spreadsheet openen, en daarin het opgeslagen resultaat openen. Enige voorwaarde: je tekstverwerker moet DOC of RTF kunnen lezen, je spreadsheet een XLS – maar dat doet de meeste software gelukkig wel.
    Wat je mail betreft hoef je evenmin problemen te verwachten, omdat ABBYY van het resultaat een attachment maakt en dat naar het standaard-mailprogramma stuurt.

  5. Wat ik nog graag zou willen weten: als je geen Microsoft Office hebt, mis je dan (behalve een beetje ingebouwd gebruiksgemak) ook functionaliteit?

Reacties zijn gesloten.