Eenvoudig en betaalbaar OCR-programma

5
89

Je kan volgens de handleiding op drie verschillende manieren tewerk gaan: ofwel open je eerst Word of Excel, en roep je van daar uit ABBYY op om te scannen. Ofwel open je eerst ABBYY, je scant een document in, en van daar uit open je dan Word of Excel. Ofwel open je vanuit Windows Verkenner een eerder ingescande image terug in ABBYY. Uiteraard komt dat allemaal op hetzelfde neer.


Het hoofdmenu, in drie stappen

Bediening
Het werken met ABBYY zelf omvat drie zeer eenvoudige stappen. Eerst bepaal je je bron. De keuze beperkt zich tot een document op de scanner (in dat geval wordt nadien je scannersoftware geactiveerd) ofwel maak je gebruik van een bestand op je harde schijf, waarna zich een Windows Verkenner-achtig venster opent.
In een tweede stap geef je de hoofdtaal en eventueel een tweede taal op van je document. Hiermee bepaal je natuurlijk welke woordenboeken ABBYY gaat gebruiken voor zijn OCR, zie hoger. Hier wacht je een verrassing: ABBYY herkent niet minder dan 37 talen, waaronder enkele toch wel niet alledaagse talen zoals Maltees, Moldavisch of Latijn. De Russische oorsprong van ABBYY zal daar wel niet vreemd aan zijn.


Een indrukwekkende lijst: keuze uit 37 talen

In de derde stap bepaal je wat er met het resultaat moet gebeuren: in Word openen, in Excel openen, als een document bewaren of als een attachment met een e-mail versturen. In Word kan je dan nog kiezen tussen het al dan niet behouden van de tekst- en pagina-opmaak. Als je het wilt bewaren kies je uit een .doc (Word document), .xls (Excel blad) of een .rtf (Rich Text Format, geschikt voor alle tekstverwerkers). Bij e-mail kan je het resultaat ook nog als een "afbeeldingsbijlage" versturen. Hiermee wordt dan een PDF-bestand bedoeld waarin echter de tekst niet werd herkend, in feite is dit een gewone foto. Eigenlijk een merkwaardige optie, want ABBYY Scan to Office kan zelf geen PDF-bestanden inlezen om ze naar tekst te converteren.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos digitale televisie bekijken
Volgend artikelBreed inzetbare multimediaprojector
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

5 REACTIES

  1. Hallo Franky,
    Ik kan je wel garanderen dat ik tijdens het testen niet alleen ABBYY open had staan, maar soms ook tegelijkertijd Word, Excel, Outlook, IE, Paintshop Pro (voor de screencaptures) – en dat ik geen enkele crash gehad heb. Nochtans was dat maar een oud PC-tje Pentium III.
    Over de helpdesk kan ik je niets vertellen, dat is ook moeilijk te testen – hier blijf ik je het antwoord schuldig.
    Ik heb wel alle gebruikte documenten bijgehouden – mocht de nieuwe OmniPage of ReadIris of weet ik veel welke OCR toevallig in mijn handen vallen, doe ik dezelfde test opnieuw, en dan kunnen we zinnig vergelijken!

  2. Jammer dat je geen vergelijking maakt met OmniPage van Scansoft, dat stikt van de fouten, vol onherstelbare bugs zit en het ene blue screen of death na het andere genereert (zelfs op en kersverse XP-installatie). Daarnaast hebben ze bij nog de slechtste helpdesk uit de hele softwarewereld. Doet Abby hier ook beter?

  3. Bedankt!

    Ik vond het apropos indrukwekkend dat het programma die foto nog kan \”lezen\”. Een goede bespreking!

  4. Je drukt het perfect uit, Andreas: je gaat een deel van het ingebouwd gebruiksgemak missen – maar wees gerust: de functionaliteit blijft. Alleen zal je steeds in twee stappen moeten werken: eerst ABBYY om te scannen, en het resultaat opslaan als DOC, XLS of RTF. Dan je eigen tekstverwerker / spreadsheet openen, en daarin het opgeslagen resultaat openen. Enige voorwaarde: je tekstverwerker moet DOC of RTF kunnen lezen, je spreadsheet een XLS – maar dat doet de meeste software gelukkig wel.
    Wat je mail betreft hoef je evenmin problemen te verwachten, omdat ABBYY van het resultaat een attachment maakt en dat naar het standaard-mailprogramma stuurt.

  5. Wat ik nog graag zou willen weten: als je geen Microsoft Office hebt, mis je dan (behalve een beetje ingebouwd gebruiksgemak) ook functionaliteit?

Reacties zijn gesloten.