Hulpmiddelen voor de digitale fotograaf

0
49

PhotoArtist

Als laatste in de rij komt PhotoArtist aan de beurt. In de reclame lees je: "Deze nieuwe software stelt u in staat om uw eigen foto’s om te zetten in prachtige kunstwerken op een unieke, creatieve en érg leuke manier. PhotoArtist is uitgerust met alle benodigde schildersgereedschappen en functionaliteit. Zelfs middelmatige foto’s zet u om in de meest verbluffende werken."

Aangename kennismaking

Ook hier weer dezelfde lay-out met één scherm, links de instellingen, rechts het resultaat. Je hebt de keuze uit vijftien filters, weliswaar meestal erg gangbare zoals Charcoal, Crayon, Aquarel of Canvas. Maar ze werken goed, zelfs erg goed. Ze behoren ontegensprekelijk tot de betere soort. Je kunt deze filters naar hartelust combineren, het effect op heel de foto toepassen of met behulp van een penseel of gom slechts op een deel ervan, je kan de sterkte naar believen instellen, kortom: tot hier geen slecht woord.

Afwerking
Over de handleiding alias help-functie kunnen we kort zijn: je hebt er niets aan. Weer worden de verschillende filters nergens besproken, maar gelukkig is dat hier minder erg. Weet je niet wat je je moet voorstellen bij de filter Embroidery? Klik erop en je ziet het wel.


Met potlood overgetekende printer, net echt

Een veel grotere misser is de Undo-functie: die gaat maar één bewerking terug. Je kiest een canvas, zet er je foto op maar eigenlijk is dat canvas toch wat grof. Begin dan maar opnieuw, want je kunt niet meer verwijderen en vervangen. Er is ook geen "revert"-functie waarmee je terug naar af gaat: je moet je resultaat sluiten zonder bewaren, en de oorspronkelijke foto opnieuw openen. Dit vergalt toch wel een deel van het experimenteerplezier.
Eveneens storend is de traagheid van het programma: van zodra je op een filter klikt en zonder op uitvoeren te klikken – er gebeurt dus nog niets met je foto √ verschijnt er onderaan in beeld een tijdsbalk met "filtering, please wait…". En wachten, dat zal je: met een 2 megapixelfoto op een Pentium 4 1,7 MHz pc telkens vijf tot soms wel dertig seconden. Misschien vind je dat geen ramp, maar vlot werken is toch anders.

Conclusie
Voor 49 euro kan je met PhotoArtist werkelijk "zeer geslaagde artistieke creaties maken" zoals de reclame beweert. Maar de beloofde "érg leuke manier" kan je er beter af laten, want het onafgebroken wachten en het telkens herbeginnen verknallen veel van je plezier.

PhotoPrint
Zonet bereikt ons het persbericht van ShortCut Software dat deze "Photo"-serie er eerstdaags nog een broertje bijkrijgt: PhotoPrint. De reclame belooft veel: "De kern van PhotoPrint wordt gevormd door een vooruitstrevende en geavanceerde technologie die automisch je printinstellingen optimaliseert. Het is de snelste, eenvoudigste en meest waardevolle software om je foto’s mee af te drukken." (vrij vertaald uit de Engelstalige persmap). Laat ons hopen dat PhotoPrint van het gehalte van PhotoZoom is!

Conclusie
Misschien verwachtte je dat deze producten samen een complete suite voor je fotobewerking vormen. Dat is niet zo: het zijn op zich staande toepassingen, en je zult hoe dan ook beroep moeten doen op andere pakketten. Je kunt je foto’s niet bijsnijden, geen selecties maken, er is nergens een print-functie voorzien. Dan rijst natuurlijk de vraag welke meerwaarde deze programma’s bieden. PhotoZoom: ja, dat kan de moeite lonen. PhotoArtist levert waarschijnlijk mooiere resultaten op dan je standaardpakket voor fotobewerking, al mag je je de vraag stellen hoeveel mensen hun foto’s als een op rijstpapier geschilderd aquarel willen afdrukken. Voor de meeste gebruikers zijn de andere twee producten hun geld niet waard.
Adviesprijs
PhotoZoom: 49 euro;
PhotoZoom Pro: 129 euro en 89 euro als upgrade;
PhotoClean: 49 euro;
PhotoArtist: 49 euro.
Systeemvereisten
Windows 95, 98, 2000, 2003, NT4, ME, XP en hoger;
Macintosh OS 9, OS X (Panther inbegrepen) en hoger.
1
2
3
4
5
Vorig artikelUitgebreidere versie videomontage en DVD authoring software
Volgend artikelSmartphone voor de mobiele professional
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.