Hulpmiddelen voor de digitale fotograaf

0
49

PhotoZoom Pro

Eigenlijk verraadt de naam het al: PhotoZoom Pro is precies hetzelfde programma als de "gewone" PhotoZoom, maar met enkele mogelijkheden extra. De Pro-versie is wel behoorlijk duurder: 129 euro of 89 euro als upgrade van de gewone versie.

De verschillen
Je krijgt er nu een aantal schuifregelaars bij waarmee je de instellingen van de vergrotingsmethode kan fijntunen. De benamingen "Intensiteit – Radius – Kunstmatig Detail – Kracht – Gevoeligheid" zeggen je misschien niet veel, de resultaten zijn ook zeer subtiel. Toch kan je effectief nog dat beetje extra uit een foto halen dat je misschien nog miste. Ook is er hier een Unsharp Masker en een Anti Alias voorzien, want te scherpe overgangen komen soms kunstmatig over.


Onderaan krijg je een aantal schuifregelaars extra

Hier bestaat ook de mogelijkheid het vergroten als stapelbewerking (batch proces) uit te voeren. Concreet wil dat zeggen: "vergroot nu zelf alle 50 foto’s in deze map". Mogelijk lijkt je dat niet erg zinvol, want net dat "fijntunen" vormt de sterkte van dit programma, maar misschien is er wel een toepassing voor te bedenken.
Handig is dan weer dat je hier kan in- en uitzoomen op het beeld in de voorbeeldweergave. De reclame claimt eveneens dat je PhotoZoom Pro kan gebruiken als een plugin voor Adobe Photoshop. Eigenlijk is dat wel een beetje overdreven: je krijgt in het menu van Adobe onder Export nu de mogelijkheid de actuele foto te exporteren naar PhotoZoom Pro. Deze start dan als een afzonderlijke toepassing, en het beeld uit Adobe wordt erin gekopieerd. Je werkt vervolgens verder in PhotoZoom Pro. Laat ons zeggen: Copy-and-Paste doet zowat hetzelfde.
Nog een verschil: de Help-functie werkt, net zoals F1, maar dat kan je toch bezwaarlijk een extraatje noemen!

Conclusie
Met PhotoZoom Pro kan je inderdaad nog net een beetje verder gaan dan met zijn gewone broertje. De andere extra functies stellen niet echt veel voor. Voor echte perfectionisten misschien een aanrader, voor normaal gebruik volstaat de gewone PhotoZoom.

1
2
3
4
5
Vorig artikelUitgebreidere versie videomontage en DVD authoring software
Volgend artikelSmartphone voor de mobiele professional
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.