Hulpmiddelen voor de digitale fotograaf

0
49

De test
Foto 1 is het origineel, een foto van 1600 x 1200 pixels. Uit die foto sneden we de vlieg die op de spuitbus staat. Dit is een foto van 160 x 120 pixels. Wanneer je die afbeelding zonder meer in een programma zoals PowerPoint gebruikt, bekom je het resultaat van foto 2: je ziet duidelijk de pixels.


Oorspronkelijke foto 1600 x 1200


De vlieg op de spuitbus, gewoon uitvergroot

Met PhotoZoom werd de foto opnieuw vergroot tot 1600 x 1200 pixels, dat is een vergroting van 100 maal! Het resultaat zie je op foto 3. Deze vergroting duurde 18 sec op een Pentium 4 √ 1,7 MHZ computer.


Uitvergroot met S-Spline

Soms zal je een bestaande kleine foto, bijvoorbeeld geplukt van Internet, willen vergroten. Dan heb je genoeg aan PhotoZoom alleen. Maar het zal je ook gebeuren dat je van een bestaande foto een stuk wil uitvergroten (zoals in bovenstaande test) – dan moet je eerst beroep doen op een ander fotobewerkingsprogramma, want in PhotoZoom is geen bijsnijdfunctie voorzien (crop-tool).

Conclusie
Zowel met de handleiding als met de help-functie laat ShortCut een steek vallen. In een vergrotingsprogramma van 49 euro zou bovendien wel een bijsnij-functie mogen voorzien zijn. Maar het programma zelf levert echt mooie resultaten af!

1
2
3
4
5
Vorig artikelUitgebreidere versie videomontage en DVD authoring software
Volgend artikelSmartphone voor de mobiele professional
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.