Hulpmiddelen voor de digitale fotograaf

0
49

PhotoClean

ShortCut gebruikt consequent dezelfde lay-out voor zijn producten: ook PhotoClean bestaat uit één scherm, verdeeld in de twee vensters. Ook hier heb je weer de keuze uit meerdere talen. Het menu volgt trouw je taalkeuze, maar de namen van de filters blijven merkwaardig genoeg steeds in het Engels. In het bedieningspaneel links kies je één van de zeventien filters. Afhankelijk van de gekozen filter vind je eronder enkele schuifregelaars waarmee je de sterkte, grootte, kleur en dergelijke meer kan instellen.


De werkomgeving van PhotoClean

De filters
Het begrip "filter" is wel erg ruim te interpreteren: de instellingen van Contrast en Brightness wijzigen noemt men ook al "een filter toepassen". Een groot deel van de filters kan je ook terugvinden in zowat elk gratis bij de camera meegeleverd programma: Blur, Noise Reduction, Red Eye Fix, Sharpness…
De functie van andere filters is niet direct duidelijk: wanneer gebruik je Color Correction en wanneer Colorboost? Wat moet je je juist voorstellen bij Skin Repair? Je gaat dan natuurlijk eens kijken in de handleiding of, wat hier op hetzelfde neerkomt, in de Help-functie. F1 werkt hier ook niet, maar er is een knop voorzien voor de Help-functie.

Help, een Help-functie!
Weer een ééntalig Engelse handleiding, vier hoofdstukken dik, maar nergens is er een lijst terug te vinden met de zeventien filters, laat staan dat je er een woordje uitleg over vindt. Je weet nu alles over registratie en copyright, je komt zelfs te weten hoe je een foto moet openen en opslaan, maar dat was het dan ook. Spijtig dat de handleiding een compleet andere versie van PhotoClean bespreekt, anders had je er misschien nog iets aan.

Positief
Is er dan niets positief te vertellen over PhotoClean? Toch wel. Wanneer je een foto als JPEG opslaat met een hogere compressie, ontstaan er op de foto aan scherpe kleurovergangen vaak korrelige randen.


Let op de korrelige randen op de foto

De filter JPEG Artifact Removal werkt die korrels vrij goed weg. Bij andere programma’s zijn de instellingen soms begrensd (bijvoorbeeld van -10% tot +10%), bij PhotoClean kan je meestal van 0% tot 100% gaan. Met Lens Correction kan je leuke effecten bekomen door het beeld te vervormen, maar of je dat nu ook nuttig kunt gebruiken, dat is nog wat anders.


Weggewerkt met de JPEG Artefact Removal filter

Conclusie
Dit programma is een allegaartje van functies, waarvan sommige voor altijd een raadsel zullen blijven wegens de gebrekkige handleiding. Leuk om mee te spelen en van alles uit te proberen, maar niet om te kopen aan 49 euro.

1
2
3
4
5
Vorig artikelUitgebreidere versie videomontage en DVD authoring software
Volgend artikelSmartphone voor de mobiele professional
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.