Elektronische engelbewaarder

3
53

De tweede module, Systeemadvies, geeft enkel een aantal, naar mijn gevoel waardeloze tips van het type "processorupgrade aanbevolen voor huidig besturingssysteem".
De functie van de derde module, Internet Optimaliseren, ontgaat me. Als je dit uitvoert, herstart je pc en dan krijg je de melding "Internetverbinding geoptimaliseerd voor adsl (of kabel)". Maar wat er nu precies veranderd is, wordt er niet bij verteld. Wellicht voert dit onderdeel dezelfde wijzigingen uit die we op deze site eerder al beschreven in het artikel Surf Speedup.
Met de vierde module, Systeem Optimaliseren, kun je in één handeling alle visuele effecten uitschakelen die je voordien had ingesteld. Je kunt ook terugkeren naar de standaardinstellingen van Windows: misschien wel handig als je het té bont gemaakt hebt.
Tijdens die analyse barstte tijdens mijn test een krakend onweer los, en om veiligheidshalve de PC’s uit te schakelen klikte ik op annuleren. Dat was duidelijk niet naar de zin van het programma. Het leverde een foutmelding op en een programmacrash op.


Foutmelding bij TuneUp System Optimizer

Categorie IV: beheren en controleren
Procesbeheer lijkt als twee druppels water op het venster Taakbeheer van Windows dat je oproept met Ctrl-Alt-Del. Er is één groot verschil: Taakbeheer toont je de opgestarte toepassingen en de bijbehorende processen, terwijl Procesbeheer je weliswaar ook de processen geeft, maar deze keer met de bestanden die het proces gebruikt.


TuneUp Utilities: Beheren & controleren

Registereditor is een alternatief voor "Regedit", de registry editor die standaard met Windows wordt meegeleverd. Uninstall-beheer biedt dezelfde functionaliteit als de rubriek Software uit het Windows Configuratiescherm.

Categorie V: terugzetten en vernietigen
Deze categorie bevat slechts twee modules: Shredder en Undelete. Met Undelete kan je gewiste bestanden toch nog terughalen, al zitten ze niet meer in de prullenmand. Je moet wel de naam van het bestand kennen. Gelukkig kan je werken met de gebruikelijke jokers * en ?. Het werkt ook met USB-memory-sticks en geheugenkaarten, dus als je ooit per vergissing een foto wist op een geheugenkaart vind je hier een oplossing. Gebruik je Shredder, dan wordt juist het voorgaande onmogelijk gemaakt: het oorspronkelijke bestand wordt volledig overschreven met nullen zodat het niet meer leesbaar is door nieuwsgierigen.


TuneUp Utilities: Terugzetten & vernietigen

 

Conclusie
Akkoord, als je ze weet staan, vind je sommige functionaliteiten van de TuneUp Utilities (39,90 euro) vast wel terug, ergens diep verborgen in Windows. Je kunt ook het Internet afschuimen en op zoek gaan naar freeware-programma’s die hetzelfde doen, maar waarvan de werking niet altijd gegarandeerd is. De grootste verdienste van TuneUp Utilities zit hem in de handige, overzichtelijke groepering van al die zaken én dat ze nog goed werken ook. Is mijn oude pc nu ook sneller geworden? Ja: ik heb het voor en na gechronometreerd en hij start nu volle 10 seconden sneller op. Of dat nu essentieel is laat ik aan jou over!
Adviesprijs
39,90 euro.
Systeemvereisten
Pentium 233 of hoger; 64 MB RAM; Windows 98/ME/2000/XP; grafische kaart met resolutie 800×600 en 65000 kleuren; 40 MB vrije ruimte op harde schijf.
1
2
3
4
Vorig artikelSnel en flexibel
Volgend artikelDraadloos printen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Je vraag en ook dit antwoord werden overgenomen op het forum, onder Software – Algemeen.

    Met Tuneup Utilities kan je wel een hele hoop dingen instellen diie je PC zouden moeten versnellen – of vertragen. Zou het kunnen dat je ergens, zelfs per ongeluk, een instelling hebt gewijzigd?
    Ik denk aan 2 dingen die het opstarten kunnen vertragen:
    de module MemOptimizer kan mee opgestart worden wanneer je je computer start;
    de module winstyler waarmee je het uiterlijk wan Windows kan wijzigen kan ook vertragingen veroorzaken.

  2. Kan het zijn dat mijn computer door dit preogramma veel trager wordt? Bij het opstarten van de PC duurt het nu veel en veel langer voordat XP is gestart.

Reacties zijn gesloten.