Elektronische engelbewaarder

3
53

Afzonderlijk pictogram per map
Onder Bediening zie je eerst alles wat met muisinstellingen te maken heeft. De meeste opties vind je natuurlijk ook terug onder Mijn Computer, maar er zijn toch enkele extra‚s zoals bewegingstolerantie, zeg maar het raak schieten met de muis.
Onder Startmenu staan uiteraard de instellingen die je daar verwacht, maar ook twee wizards. De ene laat je toe het pictogram van elke map afzonderlijk een eigen uitzicht te geven. De tweede is een Register Cleaner, die de overbodige of foutieve sleutels uit je register eerst opzoekt, en naar wens ook verwijdert. Werkt voortreffelijk, maar het is wel een rare plaats om die wizard te verstoppen.
Onder Communicatie kan je de netwerkinstellingen, Internet Explorer, Outlook en de privacy-instellingen optimaliseren.
Van Windows Messenger kan je houden of hem vervloeken ˆ voor die laatste categorie van mensen goed nieuws: je kunt die Messenger nu verwijderen. En het werkt!
Bij Outlook vind je onder meer de lijst van de types bijvoegsels (attachments) die Outlook standaard verwijdert wegens te gevoelig voor virussen. Je kunt die lijst hier aanpassen en zo bepaalde bestanden toch binnenlaten.
Onder Beheer kun je de accounts aanpassen. Bij Stations vind je natuurlijk de verwachte defragmentatie, maar dat is gewoon het onderdeel van Windows dat opstart. Een gemiste kans, want er bestaan betere en snellere defragmentatieprogramma’s dan wat Windows standaard meelevert.
Ook de autoplay-instelling voor cd-stations kun je hier in- of uitschakelen.
Bij Geheugen en Cache kan je enkele wizards starten om het geheugengebruik te optimaliseren. Je hebt er wel het raden naar wat ze nu precies uitrichten: ik merkte weinig of geen verschil na de optimalisatie.
Let wel: alle instellingen die je hier wijzigt, worden in principe alleen toegepast op het account waarmee je aangelogd bent. Gelukkig kun je met de wizard Instellingen Kopiëren alle instellingen overzetten naar andere accounts.

StartUp Manager
Deze module bestaat eigenlijk maar uit één venster, waar je de programma’s ziet die automatisch mee opstarten als je je pc inschakelt. Je kunt ze tijdelijk uitschakelen of definitief verwijderen. Als hulpje krijg je onderaan een woordje uitleg over de herkomst van die bestanden, zodat je, bijvoorbeeld, je eigen videokaart niet uitschakelt!

Systeeminfo
Met welke BIOS-versie werkt je systeem? Welke videokaart was dat nu ook weer? Het merk, type en model van je harde schijf? Bedenk een vraag over iets in je PC en je vindt hier wel een antwoord. Spijtig dat er geen optie is om die gegevens af te drukken. Zelfs kopiëren en plakken lukt niet omdat je niet kan selecteren. Ofwel moet je een schermafdruk maken, ofwel alles vlijtig overschrijven. Handig is anders!

WinStyler
Mocht je plots behoefte voelen om pictogrammen te veranderen, dan zit je hier goed. Eén voor één vervangen, of veel praktischer, ineens een nieuw pictogrammenpakket installeren voor de meest gebruikte pictogrammen: aan jou de keuze.
Standaard zijn twee pakketten meegeleverd, maar volgens de handleiding "kunt u op onze website talrijke pictogrampakketten downloaden". Aangezien ik met "onze website" spontaan aan de website van Easy Computing dacht, heb ik tevergeefs heel die site afgezocht. Toen ontdekte ik dat er op een venster van WinStyler een knopje Toevoegen staat. Dit opent een menu, en in dat menu kan je Pictogrampakket downloaden aanklikken. Deze link brengt je naar de site van Tune-up.com, en inderdaad, naast de twee pakketten die je al hebt, staan er nog vier ter beschikking.
Hoe dan ook, mijn desktop ziet er nu wat ongewoon uit, het is even wennen.
Je kunt ook drastischer tewerk gaan, en een Visuele Stijl installeren. Wil je groene vensters met zwarte balken en metalen knoppen? Het kan, maar smaken verschillen.

1
2
3
4
Vorig artikelSnel en flexibel
Volgend artikelDraadloos printen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Je vraag en ook dit antwoord werden overgenomen op het forum, onder Software – Algemeen.

    Met Tuneup Utilities kan je wel een hele hoop dingen instellen diie je PC zouden moeten versnellen – of vertragen. Zou het kunnen dat je ergens, zelfs per ongeluk, een instelling hebt gewijzigd?
    Ik denk aan 2 dingen die het opstarten kunnen vertragen:
    de module MemOptimizer kan mee opgestart worden wanneer je je computer start;
    de module winstyler waarmee je het uiterlijk wan Windows kan wijzigen kan ook vertragingen veroorzaken.

  2. Kan het zijn dat mijn computer door dit preogramma veel trager wordt? Bij het opstarten van de PC duurt het nu veel en veel langer voordat XP is gestart.

Reacties zijn gesloten.