Elektronische engelbewaarder

3
53

Categorie II: opruimen en herstellen
Deze categorie bestaat slechts uit twee modules, eigenlijk twee wizards. De eerste wizard is DiskCleaner. Die doorzoekt je harde schijf naar back-upbestanden, tijdelijke bestanden, bestanden met lengte 0 bytes enz. Je kunt ze desgewenst ook verwijderen, dat scheelt weer een paar MB.
De tweede wizard is RegistryCleaner. Hoezo, je hebt die naam al eerder gehoord? Klopt, het is dezelfde module die je eerder al gevonden had bij Startmenu, die rare plaats weet je nog?


TuneUp Utilities Opruimen & herstellen

Nu blijkt dat de handleiding niet volledig is. Ze stopt op pagina 64 en beschrijft de volgende modules niet. Vanaf hier moet de gebruiker het zelf maar uitzoeken. Je zult echter merken dat de volgende drie categorieën van het kaliber van Categorie II zijn, ze bevatten alleen wizards die je bij het handje nemen. Een ramp is het ontbreken van een beschrijving in de handleiding niet, maar het is toch niet netjes.

Categorie III: optimaliseren en verbeteren
MemOptimizer "bewaakt," aldus de uitleg die in een pop-upvenster verschijnt, "uw systeem op de achtergrond en maakt zo nodig meer geheugen vrij om de prestaties te verbeteren. Zodra er onvoldoende geheugen beschikbaar is geeft MemOptimizer aan het systeem de opdracht geheugen vrij te maken voor uw toepassingen door niet-gebruikte toepassingen naar het virtuele geheugen op de harde schijf te verplaatsen".
Doet je dat ook zo sterk aan het normale Windows wisselbestand (of swapfile) denken? In ieder geval: ik heb alle Microsoft Officeproducten gestart, en daar bovenop nog Warcraft III. Met of zonder MemOptimizer: ik merkte niet veel verschil.

RegistryDefrag
Met deze wizard kun je het register defragmenteren. Na enkele stappen met waarschuwingen, reageert je PC enkele minuten op geen enkel bevel. Angstaanjagend! Daarna meldt het programma droogweg dat het register gedefragmenteerd is. Dat zal dan wel zo zijn, maar het nut hiervan is ons niet onmiddellijk duidelijk.


TuneUp Optimaliseren & verbeteren

System Optimizer
Deze wizard "spoort instellingen op die het systeem vertragen". De wizard bestaat eigenlijk uit vier verschillende modules. De eerste, Easy Onderhoud, analyseert het register, controleert de structuur ervan, en zoekt naar tijdelijke bestanden, met de mogelijkheid om fouten te herstellen. Deze analyse kan ook gepland worden op regelmatige tijdstippen. Ik krijg toch een déjà-vu effect, want biedt Registry Cleaner uit Categorie II niet dezelfde functies?

1
2
3
4
Vorig artikelSnel en flexibel
Volgend artikelDraadloos printen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Je vraag en ook dit antwoord werden overgenomen op het forum, onder Software – Algemeen.

    Met Tuneup Utilities kan je wel een hele hoop dingen instellen diie je PC zouden moeten versnellen – of vertragen. Zou het kunnen dat je ergens, zelfs per ongeluk, een instelling hebt gewijzigd?
    Ik denk aan 2 dingen die het opstarten kunnen vertragen:
    de module MemOptimizer kan mee opgestart worden wanneer je je computer start;
    de module winstyler waarmee je het uiterlijk wan Windows kan wijzigen kan ook vertragingen veroorzaken.

  2. Kan het zijn dat mijn computer door dit preogramma veel trager wordt? Bij het opstarten van de PC duurt het nu veel en veel langer voordat XP is gestart.

Reacties zijn gesloten.