Wakend oog, ook ’s nachts

0
166
Na een slimme thermostaat en dito brand- en rookdetector lanceert Google nu onder zijn Nest merknaam een ip-bewakingscamera. De compacte Nest Cam werkt alleen binnenshuis, maar ondersteunt tweeweg-geluid en 1080p video. Wij hebben deze beveiligingscamera getest.

De Nest Cam is een compacte, draadloze Full HD ip-beveiligingscamera voor gebruik binnenshuis met behulp van apps voor Android en iOS. Het is dezelfde Nest app waarmee je ook de slimme termostaat en eerder door ons geteste brand- en rookdetector bedient.

 
In de verpakking

Behalve de camera bevat de doos ook nog een metalen bevestigingsplaatje, vier schroeven, een magnetisch statiefje, een (witte en ronde) usb-voeding en een 3m lange usb-stroomkabel.

 
Ingebruikname

De ronde, compacte camera is vastgeschroefd op een stevig metalen voetje, dat verwijderbaar is en aan de onderkant magnetisch is. Steek de meegeleverde witte-usb stroomkabel in de micro-usb poort op de onderkant. Plug de voeding in het stopcontact en download of open de Nest app.

Tik op het wieltje rechtsboven en op “Product toevoegen”. Kies “Nest Cam” uit het lijstje. Scan de qr-code op de achterkant van de camera. De app helpt je nu bij de verder configuratie. Volg de instructies. Zo moet je het wifi-netwerk kiezen dat de Cam moet gebruiken.

Google Nest Cam

(© ; licentie: )

Voer daarvan het wachtwoord in. De app seint dit vervolgens door naar de Cam. Dit duurt ongeveer een minuut. Daarna is de camera gebruiksklaar. De app vraagt je nog of je de bewegingsdetectie wil in- of uitschakelen.

 
Bediening en gebruik

In de app kun je de camera in- en uitschakelen (manueel of via een schema), je afwezigheid activeren, waardoor de camera automatisch ingeschakeld wordt, het nachtzicht in- of uitschakelen (of automatisch laten staan), het beeld draaien, de microfoon in- of uitschakelen, de gevoeligheid van de microfoon instellen, het statuslampje in- of uitschakelen, de meldingen regelen die de Cam geeft bij de detectie van beweging en/of geluid en de beeldkwaliteit wijzigen van de standaardinstelling 720p naar 360p of 1080p, telkens aan 30 beelden per seconde (fps) en met een kijkhoek van 130 graden.

Je kunt beelden tot 8X digitaal inzoomen. Ook kun je via de app met iemand spreken via de ingebouwde luidspreker en microfoon. De app kan ook een belsignaal geven wanneer de camera geluid oppikt, zodat je weet dat iemand met je wil spreken.

Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe méér bandbreedte de Cam uiteraard verbruikt, want alle beelden worden in de cloud bij Google bewaard. Bij de standaardinstelling van 720p heb je 200 à 500 kb/s oplaadbandbreedte nodig. Bij 1080p stijgt dit tot 450 à 1200 kb/s. Heb je dus geen internetabonnement dan moet je goed je dataverbruik in het oog houden. Bij normale instellingen zal de camera alleen beelden opladen wanneer er beweging en/of geluid wordt gedetecteerd, maar in een drukke kamer kan het opladen uiteraard permanent plaatsvinden.

Nest Cam app

Nest Cam app (© ; licentie: )

De beelden zijn normaal alleen zichtbaar voor wie toegang heeft tot de app. Op home.nest.com kun je de beelden desgewenst ook openbaar maken.

 
Praktijk

Heb je een Nest thermostaat dan kun je de Nest Cam automatisch laten inschakelen wanneer je de thermostaat instelt op Afwezig. Zet je de thermostaat op Thuis, dan schakelt de Nest Cam weer uit. Heb je een Nest Protect in huis dan legt de Nest Cam automatisch vast wat er gebeurt wanneer die rook detecteert, ook als je geen abonnement op Nest Aware (zie verder) hebt.

Hoe hoger de resolutie, hoe warmer de camera wordt. Als je hem permanent op 1080p instelt wordt deze kleine camera wel héél warm. De gewone beeldkwaliteit is goed, maar onvermijdelijk verlies je heel wat detail als je digitaal inzoomt. Het nachtzicht is eerder matig en hebben we al veel beter gezien bij ip-camera’s van andere merken.

Het waarschuwingssysteem is ook niet erg intelligent. Gezichtsherkenning is niet van de partij en de camera geeft één waarschuwing bij een detectie van geluid of beeld, om daarna slechts om de dertig minuten een nieuw alarm te geven. Dit kun je niet instellen.

 
Nest Aware

Als je geen abonnement neemt op Nest Aware dan zijn de mogelijkheden van de Nest Cam beperkt tot wat hierboven wordt opgesomd. In vergelijking met een “gewone” ip-beveiligingscamera is dat maar matig, want je kunt bijvoorbeeld geen nas gebruiken om de beelden lokaal op te slaan. En de meeste gewone ip-camera’s hebben tegenwoordig ook apps die je op je smartphone kunt gebruiken, al zijn die meestal wel minder mooi en gebruiksvriendelijk dan de Nest app.

Nest Cam app instellingen

Nest Cam app instellingen (© ; licentie: )

Nest Aware laat je toe om je videogeschiedenis tot dertig dagen lang continu te bewaren in een beveiligde cloudomgeving. Je kunt ook “activiteitszones” instellen waarbij de camera maar voor een afgebakend deel van het beeld op bewegingen reageert. Bij een resolutie van 720p moet je rekenen op een dataverbruik van 60GB. Bij 1080p stijgt dit al tot 140GB. Hou daar rekening mee als je geen “onbeperkt” internetabonnement hebt.

Nest Aware kost 10 euro per maand ofwel 100 euro per jaar voor tien dagen videogeschiedenis en zelfs 300 euro per jaar voor dertig dagen videogeschiedenis. Dat is een stevige meerprijs voor een beperkt aantal extra functies en video-opslag in de could, die niet nodig zou zijn mocht de Nest Cam zoals bijna alle andere ip-camera’s lokale data-opslag ondersteunen.

 
Prijzen

€199 aankoopprijs. €10 maandelijkse abonnementsprijs. 30 dagen gratis abonnement inbegrepen in de aankoopprijs.

Conclusie
De Nest Cam is stevig gebouwd, compact, gebruiksvriendelijk en biedt overdag een goede videokwaliteit. Maar hij wordt pas echt interessant als je ook een abonnement neemt op de bijbehorende clouddienst Nest Aware en dan wordt hij wel erg duur: 120 euro jaarlijks abonnement en een aankoopprijs van 199 euro maken samen 310 euro. Daarvoor kun je zeer high-end “normale” beveiligingscamera’s kopen die ook buitenshuis werken en die je met je nas kunt gebruiken, ofwel meerdere eenvoudigere ip-camera’s voor binnenshuis. Die bieden vaak ook meer échte beveiligingsmogelijkheden, zoals veelvuldig instelbare alarmen, gezichtsherkenning en de mogelijkheid om delen van het beeld te maskeren omwille van de privacy, zaken die de Nest Cam zelfs met zijn dure abonnement allemaal niet biedt. Daar staat tegenover dat de Nest Thermostat en Nest Protect met de Nest Cam samenwerken, maar dan moet je natuurlijk al geïnvesteerd hebben in die andere Nest-producten.
Foto van Nest
Website: Nest Labs
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare beamer zonder kwikhoudende lamp
Volgend artikelSneeuw-, water- en schokbestendige compactcamera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.