Microsoft Office 2003 in het nauw?

6
116

Hoe hebben we getest?
We hebben van elke suite de recentste versie geïnstalleerd. Als installatieplatform gebruikten we Windows XP Professional. We installeerden steeds de standaardcomponenten en onderzochten hoe omvangrijk de suite was. We voerden een compatibiliteitstest uit aan de hand van verschillende tekst-, rekenblad- en presentatiebestanden in verschillende formaten. Ten slotte maten we de werksnelheid door een boek van 254 bladzijden (met voetnoten, inhoudspagina’s en geautomatiseerde verwijzingen) te openen in eigen formaat en in Word-formaat. Verder zochten en vervingen we 18.646 woorden in dit boek. Daarna lieten we het programma de oorspronkelijke tekst herstellen. Ook exporteerden we het boek, waar mogelijk, naar Adobe PDF formaat. Naast punten op de testen gaven we ook punten op de functionaliteit van de software. In totaal onderzochten we 67 verschillende criteria waarop in totaal 239 punten te verdienen waren. Alle scores werden herberekend op honderd punten, na ze waar nodig gewogen te hebben met "ideale" scores (155 MB ideale omvang en 50 seconden ideale werkingssnelheid).
Op basis van de functionaliteitsscore en de verschillende testscores berekenden we een gewogen prestatiescore. Hierin telde de functionaliteit voor 40 procent mee, de werksnelheid voor 20 procent en de compatibiliteit voor 30 procent. De omvang van de suite maakt 10 procent uit van de totaalscore. Hoewel kantoorsuites van de huidige generatie meer functies aan boord hebben dan je doorgaans gebruikt, hebben we toch hier de klemtoon op gelegd omdat functionaliteit hoe dan ook de eerste graadmeter is bij het selecteren van een kantoorsuite. Subjectieve elementen zoals gebruiksvriendelijkheid zijn hier heel gevaarlijke criteria omdat men geneigd is dit te meten aan Microsoft Office, het pakket waar men het meeste ervaring mee heeft. Daarom zul je hiervoor geen quotering vinden. In de tabellen vind je alle resultaten in detail terug.
We berekenden ook een gewogen prijsprestatiescore, waarbij prestaties en prijs elk voor de helft meetellen. We gebruikten bij deze vergelijking "straatprijzen", die voor de betalende suite werden vergeleken met een "ideale prijs" van 60 euro. De rekenbladapplicatie Calc is het equivalent voor Excel. Als alternatief voor het presentatiepakket PowerPoint is er Impress. Draw is, zoals de naam al doet vermoeden, een tekenpakket specifiek voor vectoriële grafische toepassingen en is een toepassing die je standaard niet aantreft in Microsoft Office. Impress en Draw kunnen exporteren naar het Macromedia Flash-formaat. Hoewel Impress geen "inpakken en meenemen" optie heeft, kun je via de Flash-export toch zelfdraaiende presentaties creëren, die bovendien via een webpagina kunnen worden verspreid.

Conclusie
Het OpenOffice-verhaal wordt steeds interessanter én, volgens ons, bedreigender voor Microsoft Office. Functioneel is er niet zo heel veel verschil meer tussen beide concurrenten, als we even abstractie maken van Outlook en Publisher en ons concentreren op de kernapplicaties. Wat de prijs betreft is het verschil daarentegen gigantisch. We kunnen niet anders concluderen dan dat Microsoft véél te veel geld vraagt voor Office Professional.
We kunnen dan ook geen goede reden bedenken waarom je niet zou overschakelen op OpenOffice. Outlook alleen kan de reden niet zijn, want dat kun je desnoods apart kopen of vervangen door een alternatief zoals Eudora. Bovendien kunnen bezitters van oudere computers, waarop nog geen Windows XP en dus geen Office 2003 draait, via OpenOffice 1.1 ongeveer dezelfde functies op hun computer installeren die Microsoft toevoegde aan Office 2003.
Werk je al met Office XP en blijf je liever de software van Microsoft gebruiken, dan is er geen reden om naar Office 2003 over te schakelen. De veranderingen in de nieuwe versie zijn voor thuisgebruikers immers niet belangrijk genoeg.
Adviesprijs
Zie bijgevoegde tabellen
Systeemvereisten
Zie bijgevoegde tabellen.
1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos on line spelen
Volgend artikelOp een haar na…
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Op het moment is er geen echt Visio alternatief in OpenOfficeOrg.
    Diagrammen kunnen echter wel goed getekend worden in OpenOfficeOrg Draw.
    Verder wil ik graag DIA onder de aandacht bregen voor het maken van Diagrammen / Stroomschema’s etc.
    http://dia-installer.de/index.html

  2. Ik doe op school Boekhouden-Informatica, en met voor de lessen Informatica over Microsoft Office beschiken om eenerzijds presentaties te maken en anderzijds syntheses voor te bereiden.

    Ik vind de Microsoft Office schandalig duur. Ik heb de kaalgeplukte Studentsversie die het zonder Access moet doen en daar vraagt Microsoft maarliefst 160 euro voor! De Office Professional zou me (in OEM versie) zo\’n 350 euro hebben gekost. Onbetaalbaar voor mij. Als ik over pakweg 10 jaar een kantoorpakket nodig heb voor mijn werk, dan zal ik zeker OpenOffice opteren. Ik zou zelfs bereid zijn om ervoor een democratische prijs te betalen. Maar de woekerprijsen van Microsoft? die zijn langzamerhand voor mij onbetaalbaar geworden. Intussen spreekt men al van Microsoft Office 2007, maar ik zie niet in waarom ik opnieuw een astronomisch bedrag zou investeren. Ik heb met de 2003 toch al een licentie voor Office. De bezitters van oudere Office versies, zouden op zijn minst een reductie moeten krijgen op de nieuwere versies…

    Ik zie wel een toekomst in openoffice. Een office voor de echte computerliefhebber…

  3. In Word word je verondersteld met deeldocumenten te werken als je grote documenten zoals boeken of scripties wilt maken. Maar handig is dat niet. Zeer grote documenten geven inderdaad problemen, zo kan hij niet meer de spelling en grammatica controleren door geheugengebrek!

  4. Ik sluit me volledig aan met de conclusie van Egghard! Ik heb beide applicaties op mijn PC geïnstalleerd, en ook ik moest concluderen dat OpenOffice zich beter gedraagt bij een groot document met plaatjes, kop- en voetnoten. Bovendien beschouw ik het converteren naar PDF als een gigantisch voordeel voor OpenOffice. En tja… ook de pegels tellen vandaag de dag mee, dus veel mensen zijn niet in staat om voor MS Office 2003 de poeplap te trekken! Voor hetgeen je krijgt voor je dure centen kan ik concluderen dat Microsoft inderdaad schandalig veel geld vraagt voor de applicatie. Dus ook mijn conclusie is: Office 2003 ziet er erg gelikt uit, en werkt prima! Maar doordat OpenOffice gratis verspreid wordt, en daar bijna dezelfde functionaliteit aan de dag legt als Office, lijkt me de keuze voor de \”gewone\” gebruiker snel gemaakt! OpenOffice is een serieuze bedreiging voor de hegemonie van MS Office!

  5. Er is nu nog een goede reden om over te stappen op Openoffice.
    In C\’T van mei staat een test waarbij Openoffice er veruit beter uitspringt dan Word als het gaat om het maken van grote documenten met plaatjes en voetnoten. Toch grappig dat een programma dat al zoveel jaar bestaat en de meest vreemde toeters en bellen bezit niet in staat is de eerste de beste scriptie tot een goed eind te brengen!
    Openoffice is echt heel goed.

Reacties zijn gesloten.