Microsoft Office 2003 in het nauw?

6
116

OpenOffice 1.1 / Sun StarOffice 7

Functioneel liggen OpenOffice 1.1 en Sun StarOffice 7.0 heel dicht bij elkaar. Beide pakketten zijn gebaseerd op dezelfde broncode. Het belangrijkste verschil is dat je OpenOffice gratis kunt downloaden, terwijl je voor StarOffice een licentie moet betalen. StarOffice heeft enkele extraatjes, zoals een gedrukte handleiding, uitgebreidere spellingscontrole, meer standaardsjablonen en meer bestandsfilters. Deze betalende versie is eigenlijk bedoeld voor bedrijven, die huiverig staan tegenover ‘gratis’ software. Voor gewone gebruikers biedt OpenOffice 1.1 echter vrijwel dezelfde functionaliteit. Het wordt gratis ontwikkeld en onderhouden door enthousiaste programmeurs uit de open source wereld, met steun van Microsoft-concurrent Sun. Wel moet je omwille van licentieredenen sommige functies, zoals de Nederlandse spellingscontrole, apart installeren die in de betalende versie StarOffice wél standaard aanwezig zijn.
Het interessante aan OpenOffice is het feit dat het voor meerdere platformen bestaat. Zo is er niet alleen een versie voor alle versies van Windows vanaf Windows 98, maar ook voor Linux, Linux PPC, Sun Solaris (Sparc en x86) en Mac OS X (X11).

Eenmaal dat je bijvoorbeeld met OpenOffice voor Windows goed overweg kunt, kun je eveneens zonder probleem werken met een van de andere versies. Bovendien kun je OpenOffice 1.1 in tegenstelling tot Office 2003 wél gebruiken op oudere computers, waarop nog geen Windows 2000 of XP draait. Alle documenten die je met de Windows-versie hebt aangemaakt, kun je ook zonder problemen gebruiken onder bijvoorbeeld MacOS of Linux en omgekeerd.
Ook een pluspunt is dat OpenOffice/StarOffice XML als eigen bestandsformaat gebruikt. Ook Microsoft Office XP ondersteunt XML, maar dat is niet het eigen bestandsformaat en bovendien is de XML-implementatie van Microsoft veel eigenzinniger en minder op standaarden gebaseerd dan die van OpenOffice/StarOffice. Het beste bewijs is dat je via het XML Filter Tool zowat alle XML/XSL documenten kunt importeren en exporteren. Op de website van OpenOffice of StarOffice kun je kant-en-klare filters downloaden voor de DocBook-, XHTML- en Microsoft Word 2003 XML-bestandsformaten. OpenOffice/StarOffice heeft bovendien het voordeel dat zijn XML-formaat gedetailleerd gedocumenteerd is in een document van zo maar eventjes vijfhonderd pagina’s. Dit XML-formaat wordt daarenboven door OASIS gebruikt als grondslag voor een industriewijd open office document bestandsformaat.
Nu we toch over bestandsformaten bezig zijn: OpenOffice/StarOffice kan standaard bestanden wegschrijven in Adobe PDF-formaat. Corel WordPerfect Office kan dat ook, Microsoft Office kan het niet.

Equivalent
OpenOffice beidt voor zowat elke toepassing uit Microsoft Office een equivalent, behalve voor de database Access en de e-mailclient Outlook. Bij StarOffice krijg je wel de commerciële database Adabas meegeleverd, maar die moet je vooral beschouwen als een front-end voor SQL en kun je toch niet helemaal vergelijken met Access. Vergeet echter niet dat OpenOffice een volledige set database tools heeft waarmee je informatie uit externe databases (zowel open source als commerciële) aan je documenten kunt koppelen. Via dezelfde weg behoort ook mail merge tot de mogelijkheden.
De tekstverwerker Writer biedt voor een groot deel dezelfde functionaliteit als Word. Writer heeft weliswaar een iets andere interface dan je wellicht van Word gewend bent, maar je kunt er toch vrij snel mee aan de slag omdat het vrij intuïtief werkt. Een voordeel van Writer tegenover Word is dat je er documenten mee kunt bewaren in Adobe Acrobat formaat (PDF). Die kun je gemakkelijk uitwisselen met andere gebruikers.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos on line spelen
Volgend artikelOp een haar na…
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Op het moment is er geen echt Visio alternatief in OpenOfficeOrg.
    Diagrammen kunnen echter wel goed getekend worden in OpenOfficeOrg Draw.
    Verder wil ik graag DIA onder de aandacht bregen voor het maken van Diagrammen / Stroomschema’s etc.
    http://dia-installer.de/index.html

  2. Ik doe op school Boekhouden-Informatica, en met voor de lessen Informatica over Microsoft Office beschiken om eenerzijds presentaties te maken en anderzijds syntheses voor te bereiden.

    Ik vind de Microsoft Office schandalig duur. Ik heb de kaalgeplukte Studentsversie die het zonder Access moet doen en daar vraagt Microsoft maarliefst 160 euro voor! De Office Professional zou me (in OEM versie) zo\’n 350 euro hebben gekost. Onbetaalbaar voor mij. Als ik over pakweg 10 jaar een kantoorpakket nodig heb voor mijn werk, dan zal ik zeker OpenOffice opteren. Ik zou zelfs bereid zijn om ervoor een democratische prijs te betalen. Maar de woekerprijsen van Microsoft? die zijn langzamerhand voor mij onbetaalbaar geworden. Intussen spreekt men al van Microsoft Office 2007, maar ik zie niet in waarom ik opnieuw een astronomisch bedrag zou investeren. Ik heb met de 2003 toch al een licentie voor Office. De bezitters van oudere Office versies, zouden op zijn minst een reductie moeten krijgen op de nieuwere versies…

    Ik zie wel een toekomst in openoffice. Een office voor de echte computerliefhebber…

  3. In Word word je verondersteld met deeldocumenten te werken als je grote documenten zoals boeken of scripties wilt maken. Maar handig is dat niet. Zeer grote documenten geven inderdaad problemen, zo kan hij niet meer de spelling en grammatica controleren door geheugengebrek!

  4. Ik sluit me volledig aan met de conclusie van Egghard! Ik heb beide applicaties op mijn PC geïnstalleerd, en ook ik moest concluderen dat OpenOffice zich beter gedraagt bij een groot document met plaatjes, kop- en voetnoten. Bovendien beschouw ik het converteren naar PDF als een gigantisch voordeel voor OpenOffice. En tja… ook de pegels tellen vandaag de dag mee, dus veel mensen zijn niet in staat om voor MS Office 2003 de poeplap te trekken! Voor hetgeen je krijgt voor je dure centen kan ik concluderen dat Microsoft inderdaad schandalig veel geld vraagt voor de applicatie. Dus ook mijn conclusie is: Office 2003 ziet er erg gelikt uit, en werkt prima! Maar doordat OpenOffice gratis verspreid wordt, en daar bijna dezelfde functionaliteit aan de dag legt als Office, lijkt me de keuze voor de \”gewone\” gebruiker snel gemaakt! OpenOffice is een serieuze bedreiging voor de hegemonie van MS Office!

  5. Er is nu nog een goede reden om over te stappen op Openoffice.
    In C\’T van mei staat een test waarbij Openoffice er veruit beter uitspringt dan Word als het gaat om het maken van grote documenten met plaatjes en voetnoten. Toch grappig dat een programma dat al zoveel jaar bestaat en de meest vreemde toeters en bellen bezit niet in staat is de eerste de beste scriptie tot een goed eind te brengen!
    Openoffice is echt heel goed.

Reacties zijn gesloten.