Microsoft Office 2003 in het nauw?

6
116

Hetzelfde geldt voor Calc, de rekenbladapplicatie en als dusdanig het equivalent voor Excel. Als alternatief voor het presentatiepakket PowerPoint is er Impress. Draw is, zoals de naam al doet vermoeden, een tekenpakket specifiek voor vectoriële grafische toepassingen en is een toepassing die u standaard niet aantreft in Microsoft Office. Impress en Draw kunnen exporteren naar het Macromedia Flash-formaat. Hoewel Impress geen "inpakken en meenemen" optie heeft, kun je via de Flash-export toch zelfdraaiende presentaties creëren, die bovendien via een webpagina kunnen worden verspreid.
Daarnaast heeft OpenOffice nog enkele aparte toepassingen die je ook aantreft als onderdeel van Word en Excel. OpenOffice Math bijvoorbeeld is een zelfstandige formule-editor die in Microsoft Office moeilijker te vinden is omdat je die daar als invoegobject vanuit Word of Excel moet oproepen. OpenOffice HTML-editor is eigenlijk niets anders dan Writer, maar dan geopend met functies die voor het werken met HTML-code meer voor de hand liggen. Ook Microsoft Word kun je met een paar muisklikken omtoveren tot een HTML-webeditor.

Basisfuncties en gebruik
Hoewel OpenOffice de meeste functionaliteit bevat van Microsoft Office, zijn er toch enkele functies die je zult moeten missen. Zo is de macrofunctionaliteit eerder beperkt, hoewel ze in de nieuwe versie werd uitgebreid. Wel bestaat er een (gratis verkrijgbare) OpenOffice/StarOffice SDK met library’s, hulpprogramma’s en documentatie voor Java, C++, Basic, OLE en XML waarmee je vele taken kunt automatiseren, op voorwaarde dat je iets kent van programmeren.
In de nieuwe versie is er wel ondersteuning voor revisie en versiemanagement. Het pakket houdt voortaan de wijzigingen bij die door verschillende medewerkers in bijvoorbeeld een klein bedrijf aan een document zijn gemaakt.

Uitwisselbaarheid
Volledige uitwisselbaarheid van bestanden met Microsoft Office blijft een heikel punt. Microsoft is immers heel karig met informatie over de Office-bestandsformaten. Ondanks die obstakels slaagde OpenOffice met vlag en wimpel in onze compatibiliteitstesten. Zelfs de meest ingewikkelde documenten werden correct geopend. In het omvangrijke boek dat we als testdocument gebruikten (zie kader op pagina 1: "Hoe hebben we getest?") bleven bijvoorbeeld alle hyperlinks in de tekst zelf (van tekst naar voetnoot en omgekeerd, of van inhoudsopgave naar hoofdstuk) intact.
Ook in onze testpresentatie konden we geen mankementen ontdekken.
Voor rekenbladen zijn er wel wat verschillen waarvan de oorzaak soms moeilijk te vinden is, maar die met wat programmeerwerk zijn te omzeilen. Als we bijvoorbeeld een nogal ingewikkeld rekenblad, dat oorspronkelijk met Excel was gemaakt, openden in Calc dan kwam dit correct binnen, zowel op het vlak van formules als wat de opmaak betreft. Als we ditzelfde bestand dan in Calc bewaarden in Excel-formaat en het vervolgens in Excel openden dan versprongen de gebruikte kleuren en waren sommige formules plots niet meer actief. Als we op de formule gingen staan, die inlazen en opnieuw bewaarden in het rekenblad, dan werkten ze plotseling weer wel. Wat hier de diepere oorzaak van is, weten we niet, maar het toont wel aan dat de uitwisselbaarheid van elektronische kantoordocumenten nog altijd niet perfect verloopt.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos on line spelen
Volgend artikelOp een haar na…
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Op het moment is er geen echt Visio alternatief in OpenOfficeOrg.
    Diagrammen kunnen echter wel goed getekend worden in OpenOfficeOrg Draw.
    Verder wil ik graag DIA onder de aandacht bregen voor het maken van Diagrammen / Stroomschema’s etc.
    http://dia-installer.de/index.html

  2. Ik doe op school Boekhouden-Informatica, en met voor de lessen Informatica over Microsoft Office beschiken om eenerzijds presentaties te maken en anderzijds syntheses voor te bereiden.

    Ik vind de Microsoft Office schandalig duur. Ik heb de kaalgeplukte Studentsversie die het zonder Access moet doen en daar vraagt Microsoft maarliefst 160 euro voor! De Office Professional zou me (in OEM versie) zo\’n 350 euro hebben gekost. Onbetaalbaar voor mij. Als ik over pakweg 10 jaar een kantoorpakket nodig heb voor mijn werk, dan zal ik zeker OpenOffice opteren. Ik zou zelfs bereid zijn om ervoor een democratische prijs te betalen. Maar de woekerprijsen van Microsoft? die zijn langzamerhand voor mij onbetaalbaar geworden. Intussen spreekt men al van Microsoft Office 2007, maar ik zie niet in waarom ik opnieuw een astronomisch bedrag zou investeren. Ik heb met de 2003 toch al een licentie voor Office. De bezitters van oudere Office versies, zouden op zijn minst een reductie moeten krijgen op de nieuwere versies…

    Ik zie wel een toekomst in openoffice. Een office voor de echte computerliefhebber…

  3. In Word word je verondersteld met deeldocumenten te werken als je grote documenten zoals boeken of scripties wilt maken. Maar handig is dat niet. Zeer grote documenten geven inderdaad problemen, zo kan hij niet meer de spelling en grammatica controleren door geheugengebrek!

  4. Ik sluit me volledig aan met de conclusie van Egghard! Ik heb beide applicaties op mijn PC geïnstalleerd, en ook ik moest concluderen dat OpenOffice zich beter gedraagt bij een groot document met plaatjes, kop- en voetnoten. Bovendien beschouw ik het converteren naar PDF als een gigantisch voordeel voor OpenOffice. En tja… ook de pegels tellen vandaag de dag mee, dus veel mensen zijn niet in staat om voor MS Office 2003 de poeplap te trekken! Voor hetgeen je krijgt voor je dure centen kan ik concluderen dat Microsoft inderdaad schandalig veel geld vraagt voor de applicatie. Dus ook mijn conclusie is: Office 2003 ziet er erg gelikt uit, en werkt prima! Maar doordat OpenOffice gratis verspreid wordt, en daar bijna dezelfde functionaliteit aan de dag legt als Office, lijkt me de keuze voor de \”gewone\” gebruiker snel gemaakt! OpenOffice is een serieuze bedreiging voor de hegemonie van MS Office!

  5. Er is nu nog een goede reden om over te stappen op Openoffice.
    In C\’T van mei staat een test waarbij Openoffice er veruit beter uitspringt dan Word als het gaat om het maken van grote documenten met plaatjes en voetnoten. Toch grappig dat een programma dat al zoveel jaar bestaat en de meest vreemde toeters en bellen bezit niet in staat is de eerste de beste scriptie tot een goed eind te brengen!
    Openoffice is echt heel goed.

Reacties zijn gesloten.