Microsoft Office 2003 in het nauw?

6
116

OneNote is een elektronisch notitiesysteem waarmee je ongestructureerde informatie beheert, die je dan achteraf op een meer gestructureerde manier verwerkt in Office-documenten. Op een Tablet PC kun je OneNote ook gebruiken om er handgeschreven notities mee te beheren.

Bestandsformaat
Aan de kernapplicaties veranderde er niet zo heel veel tegenover Office XP. Zo bleef het bestandsformaat (gelukkig) ongewijzigd, al zullen sommige nieuwe functies niet werken in oude Office-versies tot 2000, maar tegelijk ook niet uit het document worden verwijderd, zodat het bestand volledig functioneel blijft onder Office 2003.
De applicatie die het sterkst onder handen werd genomen is Outlook. Hier zal de leercurve het steilst zijn, omdat de interface toch wel aanzienlijk verschilt met de vorige versie. De verbeteringen zijn wat ons betreft overigens ten goede. Outlook is nu veel overzichtelijker. Je kunt de e-mail-, agenda- en contacteninformatie veel sneller opvragen, beheren en terugvinden. Dit kan gedeeltelijk automatisch, via gemakkelijk te programmeren regels en markeringen. Microsoft nam verder de filter voor ongewenste e-mail onder handen.

IRM
Net zoals bij de andere Office-applicaties het geval is, heb je in Outlook ook toegang tot de nieuwe IRM (Information Rights Management) functies. Met IRM kun je bijvoorbeeld instellen dat een ontvanger een document niet mag afdrukken, doorsturen of kopiëren. De systeemfilosofie komt ook hier weer tot uiting: IRM werkt alleen als er in het netwerk een Windows Server 2003 draait met daarop Microsoft Windows SharePoint Services.
Een SharePoint-server is ook vereist voor een andere, heel handige nieuwe Office-functie, namelijk gedeelde werkruimten, waarin meerdere mensen aan één Office-project kunnen werken. Ook agenda’s kunnen aan een gedeelde werkruimte worden gekoppeld.

Prestaties
De beperkte vernieuwingen hebben gelukkig geen nefaste invloed op de werksnelheid van Office 2003. We hebben de subjectieve indruk dat deze versie iets sneller werkt dan de vorige. Die subjectieve indruk wordt ook bevestigd door de snelheidstesten die we uitvoerden (zie tabel op pagina 1).
De nieuwe versie draait uitsluitend op Windows 2000 (SP3) of Windows XP of hoger. Oudere versies van Windows worden niet meer ondersteund. Ook andere platformen worden niet ondersteund.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos on line spelen
Volgend artikelOp een haar na…
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Op het moment is er geen echt Visio alternatief in OpenOfficeOrg.
    Diagrammen kunnen echter wel goed getekend worden in OpenOfficeOrg Draw.
    Verder wil ik graag DIA onder de aandacht bregen voor het maken van Diagrammen / Stroomschema’s etc.
    http://dia-installer.de/index.html

  2. Ik doe op school Boekhouden-Informatica, en met voor de lessen Informatica over Microsoft Office beschiken om eenerzijds presentaties te maken en anderzijds syntheses voor te bereiden.

    Ik vind de Microsoft Office schandalig duur. Ik heb de kaalgeplukte Studentsversie die het zonder Access moet doen en daar vraagt Microsoft maarliefst 160 euro voor! De Office Professional zou me (in OEM versie) zo\’n 350 euro hebben gekost. Onbetaalbaar voor mij. Als ik over pakweg 10 jaar een kantoorpakket nodig heb voor mijn werk, dan zal ik zeker OpenOffice opteren. Ik zou zelfs bereid zijn om ervoor een democratische prijs te betalen. Maar de woekerprijsen van Microsoft? die zijn langzamerhand voor mij onbetaalbaar geworden. Intussen spreekt men al van Microsoft Office 2007, maar ik zie niet in waarom ik opnieuw een astronomisch bedrag zou investeren. Ik heb met de 2003 toch al een licentie voor Office. De bezitters van oudere Office versies, zouden op zijn minst een reductie moeten krijgen op de nieuwere versies…

    Ik zie wel een toekomst in openoffice. Een office voor de echte computerliefhebber…

  3. In Word word je verondersteld met deeldocumenten te werken als je grote documenten zoals boeken of scripties wilt maken. Maar handig is dat niet. Zeer grote documenten geven inderdaad problemen, zo kan hij niet meer de spelling en grammatica controleren door geheugengebrek!

  4. Ik sluit me volledig aan met de conclusie van Egghard! Ik heb beide applicaties op mijn PC geïnstalleerd, en ook ik moest concluderen dat OpenOffice zich beter gedraagt bij een groot document met plaatjes, kop- en voetnoten. Bovendien beschouw ik het converteren naar PDF als een gigantisch voordeel voor OpenOffice. En tja… ook de pegels tellen vandaag de dag mee, dus veel mensen zijn niet in staat om voor MS Office 2003 de poeplap te trekken! Voor hetgeen je krijgt voor je dure centen kan ik concluderen dat Microsoft inderdaad schandalig veel geld vraagt voor de applicatie. Dus ook mijn conclusie is: Office 2003 ziet er erg gelikt uit, en werkt prima! Maar doordat OpenOffice gratis verspreid wordt, en daar bijna dezelfde functionaliteit aan de dag legt als Office, lijkt me de keuze voor de \”gewone\” gebruiker snel gemaakt! OpenOffice is een serieuze bedreiging voor de hegemonie van MS Office!

  5. Er is nu nog een goede reden om over te stappen op Openoffice.
    In C\’T van mei staat een test waarbij Openoffice er veruit beter uitspringt dan Word als het gaat om het maken van grote documenten met plaatjes en voetnoten. Toch grappig dat een programma dat al zoveel jaar bestaat en de meest vreemde toeters en bellen bezit niet in staat is de eerste de beste scriptie tot een goed eind te brengen!
    Openoffice is echt heel goed.

Reacties zijn gesloten.