Een suite die swingt

0
74

iDVD
Met iDVD leg je de laatste hand aan je videofilm vooraleer je hem op een dvd brandt. Heb je in iMovie hoofdstukken gemarkeerd, dan maakt iDVD automatisch submenu’s aan. Je kunt dan net zoals bij echte films scènes kiezen.

iDVD biedt ook een heel aantal thema’s met menu’s, submenu’s en knoppen zodat je elk project een eigen look kunt geven. De nieuwe versie van iDVD heeft 20 nieuwe thema’s. Sommige thema≠s hebben een bewegend menu of een geanimeerde achtergrond om het allemaal nog wat gelikter te laten lijken. Je kunt de knoppen ook aanpassen en overgangen, zoals ‘Overvloeien’, aanbrengen tussen de verschillende menu’s. Je kunt zelfs een korte film of diavoorstelling selecteren die automatisch wordt afgespeeld zodra de dvd wordt gestart.

iDVD maakt gebruik van dezelfde MPEG-encoding als in stukken duurderde DVD Studio Pro, wat betekent dat je twee uur video op een enkel dvd-schijfje kunt branden in dvd-kwaliteit.
iDVD kan ook goed overweg met je fotocollectie. Wil je op een dvd zowel een videofilm als een diavoorstelling branden dat doet iDVD dat probleemloos. Je beschikt bij de diavoorstelling dan met een druppelovergang en paginaovergang over twee extra overgangen. En muziek toevoegen is uiterst eenvoudig door de nauwe samenwerking met iTunes.
Bij het eigenlijke branden krijg je weinig informatie over de vooruitgang van het proces. Je krijgt enkel een bewegende blauw-witte zuurstok te zien en een melding als de volgende stap in het proces begint, maar je hebt er het raden naar hoe lang het proces kan duren.

Conclusie
iLife ’04 biedt iedereen die met digitale fotografie of video bezig is een waaier aan mogelijkheden om zijn opnames te bewerken en er een redelijk professioneel ogend eindproduct van te bakken. Zelfs je eigen muziekscores schrijven behoort tot de mogelijkheden met het nieuwe onderdeel GarageBand, dat ook beginnende muzikanten zal aanspreken. De verschillende programma≠s die iLife ’04 bundelt werken vrij intuïtief, hebben geen steile leercurve en de integratie onderling is voorbeeldig. Apple levert de suite gratis bij de aankoop van een Apple computer. Wie die al heeft kan de bundel kopen voor slechts 49 euro en dat is erg weinig geld voor wat iLife ’04 te bieden heeft, al zullen sommige Apple gebruikers roepen dat iPhoto en iMovie tot aan deze nieuwe release gratis waren.
Systeemvereisten
Macintosh met PowerPC G3-, G4- of G4-processor, maar minimaal een 600-MHz G3-processor vereist voor GarageBand, minimaal een G4-processor vereist voor de software-instrumenten van GarageBand en minimaal een 733-MHz G4-processor vereist voor iDVD; 256 MB fysiek RAM-geheugen; Mac OS X versie 10.2.6 of hoger (Mac OS X versie 10.2.8 of hoger aanbevolen); QuickTime 6.4 of hoger (QuickTime 6.5 meegeleverd); beeldscherm met een resolutie van minimaal 1024 x 768 pixels; dvd-eenheid vereist voor de installatie van GarageBand en iDVD; 4,3 GB aan schijfruimte vereist voor de installatie van GarageBand, iTunes, iPhoto, iMovie en iDVD, of 250 MB voor de installatie van alleen iTunes, iPhoto en iMovie.
1
2
3
4
Vorig artikelCamera met anti-bibbersysteem
Volgend artikelNieuwe MuVo beschikbaar in een 256 MB- en 128 MB-versie
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.