Een suite die swingt

0
74

iMovie
Het bewerken van je video-opnames is met iMovie al even intuïtief als het maken van muziek met Garageband. iMovie is compatibel met de meeste digitale videocamera’s die FireWire ondersteunen. Eenmaal dat je je video geïmporteerd hebt, deelt iMovie de film automatisch in scènes in die verschijnen in het archiefpaneel. Je kunt overbodige scènes verwijderen of scènes bewerken. Je beschikt over een fragmentenviewer om delen van je film snel terug te vinden en een tijdbalkviewer voor heel precieze bewerking van lengtes, overgangen en de muziek.

In de tijdbalkviewer beschik je over een balk met de videobeelden en twee balken voor muziek of geluidseffecten. iMovie levert een aantal effecten mee zoals gelach, wind, krekels en klokgelui die je naar een van de twee muziekbalken kunt slepen. Ook beschik je over een aantal video-effecten zoals regen en soft-focus. Die kun je eerst in voorvertoning bekijken vooraleer ze toe te passen op je filmfragment. Wil je meer effectmogelijkheden, dan kun je plugins van externe leveranciers installeren. Je kunt meerdere fragmenten tegelijkertijd selecteren ongeacht of ze naast elkaar staan of niet om er effecten of overgangen tegelijk op toe te passen of reeds toegepaste effecten of overgangen allemaal tegelijk aan te passen.
Ook kun je tekst toevoegen aan je filmproject en een hele begin- of eindgeneriek bouwen. Wat opvalt is dat de kwaliteit van de tekst die wordt getoond in het eindresultaat niet erg scherp is. De letters zijn erg korrelig. Ook het ingeven van de tekst kon wat ons betreft gebruiksvriendelijker.
Je kunt te allen tijde effecten, overgangen of tekstblokken die je hebt toegepast wijzigen. Hou er wel rekening mee dat iMovie dan bijbehordende fragmenten vaak opnieuw moet renderen.

iMovie is een rechttoe rechtaan product dat het bewerken van video-opnames ook voor de leek tot een leuke klus maakt. Het programma laat je toe om heel precies beeld- en geluidsfragmenten op elkaar af te stemmen. Het biedt ook voldoende mogelijkheden om van je videofilm een mooi eindresultaat te maken. Eenmaal dat je tevreden bent over het resultaat is het tijd om iDVD op te starten en je film op een dvd te branden. Maar je hebt ook de keuze om je video in een QuickTime-formaat op te slaan en je kunt zelfs een fragment via Bluetooth-bestandsuitwisseling naar een mobiele telefoon of pda versturen.

1
2
3
4
Vorig artikelCamera met anti-bibbersysteem
Volgend artikelNieuwe MuVo beschikbaar in een 256 MB- en 128 MB-versie
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.